Milatović: Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028.

"Tome u prilog idu činjenice da smo ekonomski najnapredniji u odnosu na ostale zemlje kandidate, koristimo euro preko dvije decenije, imamo u potpunosti usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU..."

6986 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Tviter/Jakov Milatović
Foto: Tviter/Jakov Milatović

Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028. godine, kazao je tokom izlaganja na Bečkoj diplomatskoj akademiji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je na nalogu na mreži X napisao i da bi pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji bila jasna poruka ostalim zemljama aspirantima da se reforme isplate, ali i važan korak u jačanju bezbjednosti Zapadnog Balkana i cijele EU.

"Ocijenio sam da Crna Gora može i treba da bude nova članica EU 2028. godine. Tome u prilog idu činjenice da smo ekonomski najnapredniji u odnosu na ostale zemlje kandidate, koristimo euro preko dvije decenije, imamo u potpunosti usklađenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, zemlja smo koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja sa EU i zemlja koja nema važnih neriješenih pitanja sa susjedima i promoviše dobrosusjedske odnose", rekao je Milatović.

Dodao je da je sagovornike upoznao sa političkim promjenama koje su se desile u Crnoj Gori i ocijenio da se prije nepune četiri godine desila prva demokratska tranzicija vlasti u istoriji Crne Gore.

"Nakon iskazane demokratske zrelosti na izborima, napravili smo značajan iskorak u jačanju vladavine prava, imenovanjem profesionalaca u pravosuđu širokim političkim konsenzusom u Parlamentu. Istakao sam da smo zadržali prozapadni kurs zemlje koji počiva na tri stuba: punopravno članstvo u EU, jačanje kredibilnosti kao članice NATO-a i njegovanje dobrosusjedskih odnosa", kazao je predsjednik Crne Gore.

Naveo je i da u Crnoj Gori postoji jaka politička volja da se decenijski proces pregovora sa EU privede kraju.

"S druge strane, tokom moje intenzivne diplomatske aktivnosti u poslednjih osam mjeseci, razumio sam da postoji jednako jaka volja i u Briselu. Naglasio sam kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bjezbjednosti UN 2026-2027, koja bi predstavljala krunu naših diplomatskih aktivnosti i obilježila dvije decenije naše nezavisnosti", zaključio je Milatović.

Milatović pozvao vodeće austrijske industrijalce da investiraju u Crnu Goru

U okviru zvanične posjete Beču, Milatović bio je gost radne večere tokom koje je razgovarao sa predsjednikom Udruženja industrijalaca Džordžom Knilom i predstavnicima vodećih austrijskih kompanija iz oblasti infrastrukture, tehnologije i industrije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjedn ika, Milatović je sagovornike upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla na putu uspostavljanja vladavine prava i jačanja nezavisnosti institucija što je, kako je istakao, ključni preduslov za unaprjeđenje poslovnog ambijenta u zemlji.

Jakov
foto: Predsjednik.me

"Naglasio je da je Crna Gora lider u pregovaračkom procesu i iskazao očekivanje da će naša država biti prva naredna članica EU, te poručio da je upravo sada pogodan momenat za investiranje, imajući u vidu da je u prethodnom periodu u našoj zemlji postignuta institucionalna stabilnost", piše u saopštenju.

Knil je, navodi se, kazao da Crnu Goru prepoznaju kao sigurnog partnera i istakao, da prirodni i strateški potencijali naše zemlje pružaju dobru priliku za investiranje.

Jakov
foto: Predsjednik.me

Milatović je ocijenio da "nearshoring" ulaganja predstavljaju šansu za region, ali i potrebu EU kompanija, kako bi smanjile rizike poslovanja i osnažile svoje lance snabdijevanja.

Predsjednik države je austrijske privrednike pozvao da investiraju u Crnu Goru i da na taj način daju dodatan doprinos snaženju odnosa dvije zemlje.

Bonus video: