Komisija će pregledati prijave NVO

Do tri člana nevladinog sektora mogu biti pridruženi članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

4551 pregleda 3 komentar(a)
Sa prve sjednice Odbora, Foto: YouTube/prtsc
Sa prve sjednice Odbora, Foto: YouTube/prtsc

Članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu će na sjutra zakazanoj sjednici formirati tehničku komisiju koja će pregledati prijave po javnom pozivu za pridružene članove iz nevladinog sektora i akademske zajednice.

“Nakon toga će se odbor ponovo sastati, u roku od nekoliko dana, i izabrati pridružene članove. U planu su i druge aktivnosti odbora koje bi se sprovele takođe u predstojećoj sedmici, a koje su tematskog karaktera, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata”, kazao je “Vijestima” kopredsjednik Odbora Vasilije Čarapić (PES).

Skupština je usvojila odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu 29. decembra prošle godine.

“Odbor se obrazuje radi sljedećih ciljeva - sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavijanje punog povjerenja javnosti u izborni proces”, piše u odluci.

Prema Odluci o formiranju odbora, do tri člana NVO mogu biti pridruženi članovi Odbora.

Odbor bi trebalo da, do kraja godine, definiše predloge zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Među zadacima tog skupštinskog tijela je i analiza primjene zakona o ličnoj karti, o crnogorskom državljanstvu i o političkim partijama, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna zakona ukoliko se ispostave korisnim i neophodnim za realizaciju postavijenih ciljeva.

“Zatim jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, ukijučujući Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji je cilj, imeđu ostalog, i jačanje povjerenja javnosti u njihov rad”, predviđeno je predlogom odluke.

Zadatak Odbora je i dalja dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva definisanje predloga Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu.

Bonus video: