Proširenje EU glavni cilj djelovanja CEI

Sastanku Centralnoevropske inicijative prisustvovao predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović

3138 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Proširenje Evropske unije (EU) je glavni cilj djelovanja Centralnoevropske inicijative (CEI), saopšteno je na sastanku konvencije za jačanje CEI.

Iz Skupštine Crne Gore rekli su da je sastanku prisustvovao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Duško Stjepović.

Sastanak, održan u Trstu u nedjelju i ponedjeljak, okupio je predstavnike parlamentarne i vladine dimenzije CEI.

Kako se navodi, sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i razgovore s ciljem pronalaska novih modaliteta djelovanja i daljeg jačanja uloge te regionalne inicijative na međunarodnom planu posebno u kontekstu evropske integracije zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

Stjepović je zahvalio na prepoznavanju značaja dinamizacije procesa proširenja, posebno kroz primjer Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo.

On je naveo da je Crna Gora u parlamentu nedavno napravila veliki korak u pravcu približavanja EU, kroz promptnu reakciju novog skupštinskog saziva i imenovanja u pravosuđu.

Stjepović je istakao neophodnost boljeg pozicioniranja, snažnijeg i konkretnijeg djelovanja CEI, kao foruma koji okuplja značajan broj zemalja članica EU i većinu država kandidatkinja za članstvo u Uniji.

Iz Skupštine je saopšteno da je na sastanku ocijenjeno da uzimajući u obzir sve veće, kompleksne i nove izazove koji utiču na međunarodni mir i bezbjednost, evidentno veliko očekivanje i zahtjev zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope - za jačim promovisanjem evropske integracije kao pravog modela za efikasno rešavanje aktuelnih izazova.

“U tom smislu, organizacija poput CEI-a označena je kao jedinstven forum koji okuplja ove zemlje i koji može predstavljati priliku za pružanje brzih i fleksibilnih rešenja izazovima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je naglašena i potreba za iznalaženjem mogućnosti da CEI postane snažan sagovornik u korist evropske integracije i proširenja.

“Imajući u vidu ključnu ulogu regionalne saradnje u izgradnji Evrope tokom protekle tri decenije, naglašena je neophodnost daljeg pozicioniranja procesa proširenja Evropske unije kao centralnog elementa aktivnosti CEI”, dodaje se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da je istaknuto da bi takav pristup omogućio CEI-u da djeluje kao zagovornik proširenja EU za države članice CEI koje su u kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Bonus video: