Odbor će podnijeti krivičnu prijavu zbog odavanja tajnih podataka sa sjednice

Predsjednik Odbora rekao da je osnovano posumnjao da je neko iznio detalje za sjednice i da ih je saopštio autoru teksta objavljenog u Vijestima. Podnošenje prijave podržali svi članovi Odbora osim poslanika DNP-a Vladislava Bojovića

51805 pregleda 90 reakcija 90 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 13.02.2024. 12:26h

Odbor za bezbjednost i odbranu podnijeće krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo odavanje tajnih podataka sa zatvorenog dijela sedmes jednice odbora, u tzv. gluvoj sobi a povodom teksta "Poslanici "pozelenjeli" zbog Milovićevih "susreta sa mafijašima".

Taj predlog predsjednika Odbora Miodraga Lakovića podržalo je osam članova odbora. Protiv je bio poslanik DNP-a Vladislav Bojovića.

On je na sjednici Odbora rekao da se na zatvorenim sjednicama razmatraju podaci i informacije koje su klasifikovane određenim stepenom tajnosti.

"Upozoravao sam da odavanje podataka i saopštavanje podataka neovlašćenom licu predstavlja biće krivičnog djela", rekao je Laković i kazao da se radi o teškom krivičnom djelu.

"Čitajući predmetni tekst, ja sam zaključio, nevezano za tačnost ili netačnost, da taj tekst sadrži istinite, poluistinite ili neistinite informacije, na osnovu tema koje smo obrađivali, konteksta diskusije i nekih fragmenata i detalja naše diskusije. Ja sam, čini mi se, osnovano posumnjao da je neko iznio detalje za sjednice i da ih je saopštio autoru, što autor u tekstu i navodi... Čime se stiče osnovana sumnja da je počinjeno predmetno krivično djelo", rekao je Laković.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da predlog Lakovića zahtijeva pažnju i oprez i dodao da dijeli zabrinutost ako je došlo do odavanja tajnih podataka.

On je predložio da se sjednica zatvori za javnost, što su članovi odbora odbili.

"S obzirom na ozbiljnost i delikatnost ovog pitanja predlažem da se ova sjednica nastavi pod uslovima koji štite osjetljive podatke i informacije iz nekoliko razloga. Na taj način ćemo omogućiti članovima Odbora da imaju potpun uvid u kontekst predmeta i obezbijediti da ne dođu u situaciju nehotičnog odavanja tajnih podataka. Omogućićemo i onim članovima odbora koji nisu prisustvovali prethodnoj sjednici, da se detaljno upoznaju sa informacijom i podacima, kako bi na osnovu tih podataka donijeli odluku o podršci ili odbijanju", rekao je Bogdanović.

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da se ne sjeća svih detalja iz teksta.

"Možemo podnijeti kolektivnu prijavu, ali ćemo time potvrditi da su tajni podaci stvarno iznešeni i da je ono što piše u tekstu istinitio. Prema onome što sam vidio u tekstu treba vidjeti da li postoji tajnih podataka, i da li su tačni", smatra Adžić i dodaje da je predsjednik Odbora demantovao navode teksta.

Poslanik PES-a Miloš Pižurica rekao je da se, ako se ne reaguje na iznošenje podataka, daje mogućnost ponavljanja.

Poslanik DPS-a Nikola Janović rekao je da nije prisustvovao zatvorenom dijelu sjednice, i da treba štititi dignitet Odbora.

"Onoga trenutka kad smo prihvatili da budemo članovi Odbora, prihvatili smo i pravila".

Laković je odgovorio da su dužni da prijave ako sumnjaju na kršenje zakona, i da će on lično podnijeti prijavu ukoliko Odbor to ne učini.

Poslanik Vladislav Bojović pozvao je Lakovića da preispita predlog i istakao da je na sjednici bio i glavni specijalni tužilac.

"Ako on smatra da postoje elementi krivičnog djela, on je taj ko bi trebao podnijeti prijavu. Na taj način bismo udarili na dignitet parlamenta. Ovo nije 1948. kada je bilo isleđivanje funkcionera. Ja mislim da moramo čuvati dignitet Skupštine", smatra Bojović.

Laković je rekao da je dignitet trebalo da čuva onaj ko je eventualno odavao podatke.

"Ja se trudim da čuvam dignitet tako što neću prećutati onda kad sumnjam da je krivično djelo. Ja ne moram čekati GST, prijava je jedan čin, a to ne sprečava institucije da pokrenu postupak. Mi poštujemo dignitet. Ja ne pamtim da se dešavalo, ali ako jeste, ne pristajem na takvu praksu", poručio je Laković.

On je dodao da se ne mora glasati, da prijavu može potpisai ko želi. Poslanik Bogdanović je ipak tražio da se poslanici izjasne.

Poslanik Bojović poručio je da je i u prethodnom periodu bilo ovakvih slučajeva i da ovo ne tretira kao poželjno ponašanje, ali da je onaj ko treba da reaguje Novović, a ne parlament.

"Svakako će do njega doći sve što se uputi. Nije mi problem da se krene od mene, ali moramo čuvati ovaj dom. Zato sam glasao da se javno razgovara, jer ne želim da se tumači da nešto krijemo od javnosti", rekao je.

Poslanik Jovan Vučurović rekao je da koalicija nema problem sa prijavom, ali da ne treba da se targetiraju poslanici.

"Na toj sjednici su bili Šuković, Milović, Novović, a targetiraju se poslanici. Možda i dalje imate taj policijski narativ, ali ćete vremenom izaći iz njega. Dobro je što je Bojoić pomenuo hapšenja. Mi smo spavali u ovoj Skupštini braneći njen dignitet. Sve što je istina mi podržavamo i staćemo beskompromisno", poručio je Vučurović.

Laković smatra da je frapantno da je frapantno što je nešto dan ili dva nakon moglo izaći u javnost.

"Mi treba da nastavimo da radimo sa tajnim podacima i da se pravimo da se ništa nije desilo. Slažem se sa vama, postoji sumnja da je neko od učesnika sjednice, ne isključivo poslanika, iznio podatke. Momenat je da pokažemo odgovornost koliko je važno da se čuvaju tajni podaci".

Poslanica Snežana Kaluđerović ocijenila je da je prethodna sjednica Odbora postala živo blato, te da se mora povesti računa šta pričaju i koliko informacija šalju građanima.

"Možda smo i dali neke informacije koje nismo smjeli. Nisam zato da, ako je to bila praksa u prošlom periodu, da treba da nastavimo... Zato sam glasala da ovo bude tajno, da detaljnije obradimo ovu temu. Želim da sačuvamo dignitet doma i na taj način da ćemo poslati poruku svim članovima i gostima da takva praksa mora biti sankcionisana", rekla je Kaluđerović.

Bonus video: