MERT: Tim UN-a prepoznaje doprinos Ministarstva u unaprijeđenju ekologije, održivog razvoja i turizma

Gjorgiev i Martinovič su razgovarali o turističkim potencijalima Crne Gore, s posebnim naglaskom na njen geografski položaj i ekološke pogodnosti u kontekstu održivog razvoja, što je, navode, od izuzetne važnosti za dalji razvoj turističkog sektora

1976 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MERT
Foto: MERT

Saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija (UN) na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja je dobra i time država ubrzava svoj evropski put, imajući u vidu visok stepen komplementarnosti Agende 2030 i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

To su tokom sastanka konstatovali vršilac dužnosti Rezidentnog koordinatora UN-a Vladimir Gjorgiev i ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

U saopšenju Ministarstva se navodi da tim UN-a prepoznaje doprinos Ministarstva u tom pravcu, konkretno u unapređenju ekologije, održivog razvoja i turizma i pozdravlja napredak rada Vlade u prvih 100 dana.

"Ministar Martinović naglasio je važnost ekologije i održivog razvoja kao ključnih komponenti u turističkoj strategiji Crne Gore. Istakao je da UN pruža podršku otvarajući vrata za sve aktivnosti i projekte koji doprinose poboljšanju u ovim oblastima", kazali su iz Ministarstva.

Gjorgiev i Martinovič su razgovarali o turističkim potencijalima Crne Gore, s posebnim naglaskom na njen geografski položaj i ekološke pogodnosti u kontekstu održivog razvoja, što je, navode, od izuzetne važnosti za dalji razvoj turističkog sektora.

Martinović je, dodaje se, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s timom UN u zemlji i istakao da će Ministarstvo nastaviti da bude pouzdan partner.

On je pozvao na ekspertsku i stručnu podršku UN kako bi se ostvarili ciljevi i dalje unaprijedili ekološki i turistički sektor.

"Gjorgiev je naglasio da je upoznat sa posjetom ministra Međunarodnom sajmu turizma u Njujorku i njegovim susretom sa predstavnicima UNDP, ističući važnost jačanja međunarodne saradnje i razmjene iskustava. On je posebno naglasio značaj koordinacije i zajedničke saradnje na ubrzavanju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja, ističući da resor Martinovića ima posebno važnu ulogu na tom putu. Gjorgiev je upoznao ministra sa radom UNECE i UNEP na ekološkom profilu Crne Gore, istakavši da relevantne agencije UN stoje na raspolaganju za dodatnu ekspertizu i saradnju. Ministar je upoznao gosta i sa aktivnostima na planu stopiranja nelegalne eksploatacije šljunka, naglasivši opredijeljenost ministarstva da nastavi u tom pravcu. U zaključku, ministar Martinović istakao je predanost Crne Gore putu ka EU i važnost podrške partnera poput UN u ostvarenju zajedničkih ciljeva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: