Preokret: Drvo iz države se može izvoziti samo u formi finalnog proizvoda

Iković je kazao da dosadašnja koncesiona politika je omogućavala, kako ih je nazvao, “nedodirljivim” firmama da kupe od države kubik drveta čak za 7 eura i da isti taj neobrađeni kubik drveta izvezu za preko 100 eura

4457 pregleda 5 komentar(a)
Iković, Foto: Pokret Preokret
Iković, Foto: Pokret Preokret

Iz Pokreta Preokret je saopšteno da su podnijeli inicijativu Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojom traže da se obustavi koncesioni sistem upravljanja šumama i da se drvo iz države može izvoziti samo u formi finalnog proizvoda.

"U Preokretu ovo vidimo kao uslov za pokretanje inovativne drvna industrije i da se šume počnu koristiti za razvoj sporta, zdravstva i turizma", kazao je odbornik Preokreta Vuk Iković.

Prema njegovim riječima dosadašnja koncesiona politika je omogućavala, kako ih je nazvao, “nedodirljivim” firmama da kupe od države kubik drveta čak za 7 eura i da isti taj neobrađeni kubik drveta izvezu za preko 100 eura.

"Država je zauzvrat od tog kubika imala 14 eura, dok su u isto vrijeme mještani od države kupovali šumu istog kvaliteta za oko 50 eura po kubnom metru ili uopšte nijesu mogli steći pravo sječe šume što je uzrokovalo gašenje brojnih lokalnih drvoprerađivačkih firmi", dodao je Iković.

On je pojasnio da je došlo do toga da pojedine firme koje se bave sječom prihoduju više nego što prihoduje Opština "na čijoj teritoriji ta firma siječe šume. Jednom riječju našim prirodnim i nacionalnim blagom i dalje upravlja šumarska mafija i to je treba okončati što prije."

Iković je naveo da su brojni štetni efekti ovakvog modela upravljanja šumama.

"Ekonomski gubici su samo jedan djelić štete, drugi veći problem su posljedice nakon sječe, a to su nestajanje izvora, spiranje plodnog zemljišta, klizišta, poplave i širenje šumskih bolesti", dodao je.

Iković je precizirao da su ovi problemi rješivi i da Crna Gora može postati prepoznata po svojim premium brend proizvodima od drveta i svojim šumama koje treba koristi za sport, zdravstvo i turizam ali za to, kako je kazao, je potrebna hitna intervencija Vlade u ovom pravcu.

"Ukoliko Vlada ovo ne uradi, onda je jasno da je čvorište problema u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zato Vlada što prije treba da uvede jedan od modela koji već postoje u našem okruženju, i da šume budu u rukama države tj. građana Crne Gore koji treba da imaju najveću korist od naših šuma", zaključio je.

Bonus video: