Gorčević: Vlada postavila ambiciozne rokove za ispunjenje obaveza

Gorčević je zahvalila na političkoj i ekspertskoj podršci Kipra evropskoj perspektivi Crne Gore i država regiona

2881 pregleda 2 komentar(a)
Gorčević i Fotiou, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Gorčević i Fotiou, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Vlada je postavila veoma ambiciozne i zahtjevne rokove kako bi u najkraćem roku ispunila sve obaveze iz evropske agende i do kraja mandata Crnu Goru pripremila za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, u razgovoru sa ambasadorom Kipra Andreasom Fotiuom, rekla da su prvi rezultati koje su Vlada i Skupština ostvarile u oblasti vladavine prava pokazali da se svi izazovi mogu prevazići kad postoje snažna volja, odlučnost i iskrena saradnja usmjerena na ostvarenje strateških ciljeva države.

Gorčević je navela da su sva poglavlja važna i da su posvećeni napretku u svim oblastima, s ciljem unapređenja životnog standarda građana.

„Ali smo posebno fokusirani na vladavinu prava, gdje nas do ljeta očekuje pojačana dinamika rada kako bismo ispunili privremena i dobili završna mjerila u poglavljima 23 i 24“, poručila je Gorčević.

Ona je kazala da žele da, nakon 12 godina vođenja pristupnih pregovora, počnu da privremeno zatvaraju pregovaračka poglavlja, na temelju dobrih rezultata, i da konačno privode proces kraju.

kipar
foto: Ministarstvo evropskih poslova

Gorčević je zahvalila na političkoj i ekspertskoj podršci Kipra evropskoj perspektivi Crne Gore i država regiona.

Ona je istakla važnost saradnje sa državama članicama, posebno u dijelu jačanja kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja.

Iz Ministarstva evropskih poslova je saopšteno da je Fotiu prenio punu podršku Kipra u nastavku procesa pristupanja EU.

On je istakao da očekuje da će Crna Gora ubrzati napredak i uskoro postati sljedeća članica Unije.

Fotiu je, kako se navodi, kazao da ih raduje da vide da su Vlada i Skupština na početku mandata napravile značajne pomake u oblasti vladavine prava.

„Želimo da vidimo nastavak dobrih rezultata, koji će osigurati da uskoro zauzmete mjesto u evropskoj porodici“, poručio je Fotiu.

Prema njegovim riječima, važno je da Crna Gora iskoristi povoljne signale koji dolaze iz EU, kako bi privela kraju ključne reforme.

„Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa mogućnostima unapređenja saradnje dvije države u više razvojnih oblasti, kao i o razmjeni najboljih praksi u oblasti evropske integracije“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: