Odbrana od sajber napada košta 99.000 eura

Ministarstvo javne uprave će, prema ugovoru koji su objavili na sajtu, za zaštitu od sajber napada kompaniji “Čikom” platiti 99.005 eura
0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.08.2017. 14:29h

Ministarka javne uprave Suzana Pribiliović izjavila je da je taj resor za relativno kratko vrijeme uspio da uspostavi sistem koji može da odgovori izazovnim i zahtjevnim zadacima reforme javne uprave.

“Prije svega, stvorili smo novi institucionalni mehanizam koordinacije javne uprave, sa posebnim akcentom na reformu javne uprave. Ubrzali smo proces reforme javne uprave, pripremili niz zakona u oblasti lokalne samouprave od kojih posebno ističem Zakon o prijestonici”, rekla je Pribilović u intervjuu za agenciju MINA.

Ona je navela da je njen resor uspostavio novi sistem zaštite od sajber napada. “Zahvaljujući stručnom i profesionalnom odnosu, uspjeli smo da zaštitimo sistem od sajber napada u prethodnom periodu. Radili smo na jačanju kapaciteta upravne inspekcije, kao i na drugim aktivnostima iz naše nadležnosti”, navela je ministarka.

Ministarstvo javne uprave će, prema ugovoru koji su objavili na sajtu, za zaštitu od sajber napada kompaniji “Čikom” platiti 99.005 eura.

Pribilović je kazala da je ministarstvo odložilo izradu novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, planirane za drugi kvartal. “Odložili smo imajući u vidu da se radi o značajnim sistemskim zakonima, za čije donošenje je bilo potrebno dodatno usaglašavanje sa partnerima iz Evropske komisije i šire konsultacije”, kazala je ministarka.

Ona je dodala da su usvajanjem novog Zakona o prijestonici normativno uređeni i ojačani uloga i status Prijestonice u sistemu Crne Gore, i stvorene pretpostavke za dalji razvoj Cetinja.

Bonus video: