Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije

18149 pregleda 48 reakcija 19 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina, saznaju "Vijesti".

Prema informacijama "Vijesti", Vladina Komisija za kadrovska i administrativna pitanja juče je proslijedila izvršnoj vlasti predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrješenju Brđanina.

On je razrješenje Brđanina predložio krajem 2023. godine, nakon što je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu dao negativno mišljenje na dva prošlogodišnja izvještja o radu UP.

Generalni sekretarijat Vlade (GSV) saopštio je u januaru “Vijestima” da izvršna vlast nije dobila Šaranovićev predlog, ali da ga je ministar 26. decembra prošle godine dostavio njenoj komisiji. GSV je tvrdio da je komisija dva dana kasnije razmotrila predlog i odgodila odlučivanje o njemu dok Šaranović ne dostavi i predlog za određivanje v. d. šefa policije. Šaranović je tvrdio da to Vladino tijelo nije razmatralo predlog. Ministar je sredinom januara rekao “Vijestima” da kandidata za privremenog šefa policije može predložiti tek kad to mjesto bude upražnjeno.

Odnosi Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata “zategli” su se zbog kadrovanja u bezbjednosnom sektoru, a nakon sjednice Vlade početkom decembra na kojoj je ministar pravde Andrej Milović (PES) zatražio hitne smjene u tom dijelu sistema.

Brđanin je u fotelju prvog policajca vraćen sudskom odlukom od 7. decembra, ali je deset dana kasnije odbor dao negativno mišljenje na njegove izvještaje, što je stvorilo uslove da bude razriješen. On je za direktora policije izabran u avgustu 2021, u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića, što znači da mu petogodišnji mandat ističe u avgustu 2026.

Prvi put ga je Vlada Dritana Abazovića razriješila krajem marta prošle godine godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u obrazloženju predloga za razrješenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju prestanka mandata direktora policije prije vremena na koje je postavljen, Vlada, na predlog ministra, za vršioca dužnosti određuje jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice UP koji ispunjava uslove za direktora, a najduže do šest mjeseci. U UP je 20 organizacionih jedinica.

Direktora UP, na osnovu javnog konkursa, postavlja Vlada, na predlog ministra.

Bonus video: