Većina čuva Mandića u fotelji: Inicijativa DPS-a zasad nema potrebnu podršku

PES, Demokrate i SNP poručili da neće glasati za smjenu predsjednika Skupštine, pozivajući se, između ostalog, na poštovanje koalicionog sporazuma. Bošnjačka stranka najavila podršku smjeni Mandića, u jeku priče o rekonstrukciji Vlade i njihovom mogućem ulasku u vlast

39134 pregleda 274 reakcija 67 komentar(a)
Zasad ne mora da brine: Mandić, Foto: Boris Pejović
Zasad ne mora da brine: Mandić, Foto: Boris Pejović

Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većine za njegovo razrješenje.

Smjenu šefa parlamenta inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS). Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima ušla u skupštinsku proceduru, potrebno je 10 potpisa poslanika. Ako se predlog nađe na dnevnom redu i ako se o njemu bude glasalo, za Mandićevu smjenu potrebna je podrška većine od ukupnog broja prisutnih poslanika (41).

Te većine sada nema jer su juče iz vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) i Socijalističke narodne partije (SNP) “Vijestima” saopštili da neće glasati za predlog najjače opozicione stranke. Vladajuće Demokrate su inicijativu DPS-a nazvale “nedosljednom”.

S druge strane, za Mandićevu smjenu, kako su “Vijestima” saopštili, glasali bi Bošnjačka stranka (BS) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Partija Ervina Ibrahimovića najavljuje taj potez dok traje priča o rekonstrukciji Vlade i dok Mandićeva koalicija ponavlja da je BS dobrodošao u vlast.

Predsjedništvo DPS-a preksinoć je odlučilo da ta partija pokrene inicijativu za razrešenje Mandića, a dokument su juče uputili svim poslaničkim klubovima, osim koaliciji “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), čiji je Mandićeva Nova srpska demokratija (NSD) dio.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić, rekao je juče u parlamentu da postoji nekoliko razloga zašto je Mandić nedostojan funkcije. Prvi je, kako je kazao, što Mandić, nijednom nije priložio dokaze da je u legalnom posjedu crnogorskog državljanstva.

Dodao je da je Mandić “neozbiljnim odnosom” značajno doprinio kompromitaciji države koju predstavlja i onda kad je gostovao u izbornom štabu svojih partnera (SNS u Srbiji) “jer se tako stavlja na stranu jednog dijela građana”.

“To je diplomatski incident i dao je sud o građanima u Srbiji”.

Nikolić je naveo i da je Mandić “uveo zastavu druge države u Skupštinu”, čime je kompromitovao sve građane Crne Gore.

“Dio opozicije je podnio prijavu nadležnom organima i očekujemo odgovor od njih. Konačno, neustavna čestitka povodom Dana RS (Republike Srpske) i posjeta negatora genocida u Srebrenici (Milorada) Dodika predstavlja svrstavanje na stranu onih politika koje imaju cilj rušenje BiH”, rekao je.

Šef kluba poslanika PES-a Vasilije Čarapić, odgovorio je DPS-u da ne podržavaju njihov predlog.

“Iz objektivnih nemogućnosti da primijenimo jednaki aršin pri razmatranju vaše inicijative, a sve u skladu s dokumentom u prilogu, ovim putem vas obavještavamo da ne podržavamo vaš predlog da se Mandić razriješi dužnosti predsjednika Skupštine”, piše u odgovoru koji je Čarapić uputio poslaničkom klubu DPS-a.

Dokument koji Čarapić pominje je fotografija bivšeg lidera DPS-a Mila Đukanovića s predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Dodikom.

Predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović, kazao je “Vijestima” da će se oni držati isključivo zaključenog sporazuma sa PES-om, s kojim imaju “najbližu programsku saradnju”.

“Tim sporazumom je definisano šta je u čijoj nadležnosti kad je u pitanju kadrovska politika konstituenata parlamentarne većine”, rekao je Bogdanović.

On je kazao da inicijativa DPS-a nije politički konzistentna.

“Naime, nije moguće zanemariti da je ne tako davno, preciznije rečeno, samo prije nešto više od godinu, a ne 10 ili 30 godina unazad, tadašnji predsjednik DPS-a, ujedno i predsjednik Crne Gore, uputio srdačne čestitke g. Dodiku povodom njegovog ponovnog stupanja na dužnost predsjednika RS, i to u trenucima kada je opozicija osporavala rezultate izbora. Isti taj g. Dodik nalazio se, kao i danas, u identičnom političkom i međunarodnom kontekstu, uključujući i pozicioniranje na međunarodnim ‘crnim listama’”, istakao je Bogdanović.

On je kazao da bi inicijativa koja je predmet razmatranja bila smatrana dosljednom, da su tadašnji poslanici učinili korak prema razrješenju Đukanovića.

“Međutim, takav potez nije bio preduzet. Naprotiv, Đukanović je uživao široku podršku od podnosilaca inicijative tokom predsjedničkih izbora, koji su uslijedili nakon citirane čestitke”, istakao je Bogdanović.

SNP je “Vijestima” odgovorio da neće podržati inicijativu, jer smatraju da dolazak Dodika u Crnu Goru ne predstavlja nikakav problem, niti prijetnju građanima.

“Dosad su u Crnu Goru bili dobrodošli svi osim predstavnika srpskog naroda, ali DPS će morati da se navikne na činjenicu da će se ovakvi susreti i ubuduće događati”, poručuje ta partija, dodajući da su Crnoj Gori potrebni stabilnost, ekonomski oporavak, kao i dobri odnosi sa svim zemljama i narodima u regionu.

Poslanik Albanskog foruma (AF) Nikola Camaj, kazao da će, s obzirom na to da inicijativa dolazi od opozicionih stranaka, AF usaglasiti s većinom koja je potpisala koalicioni sporazum.

“Tako da računam da će većina poštovati sporazum. Dok se sporazum poštuje, mi nemamo nikakvog razloga da postupamo drugačije”, poručio je za “Vijesti”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, saopštio je da UCG neće podržati inicijativu DPS-a, jer je ona “zlonamjerna i besmislena”.

“Razlozi zatražene smjene su cinični i ponovo pozivaju na sukobe i podjele među građanima Crne Gore”, rekao je Dobričanin “Vijestima”.

Portparol NSD-a Mirko Miličić, saopštio je da će DPS inicijativom “zapravo suditi sebi, jer će demonstrirati koliku nemoć i nedostatak bilo kakvog kapaciteta za dogovor ima”.

“NSD ih toplo poziva da na inicijativi istraju i sebe politički ogole do kraja, jer jedino što za našu stranku i našeg predsjednika može proizaći iz date inicijative jeste rast podrške građana koji ovih dana jasno govore da im je dosta priče o prošlosti”, naveo je.

Miličić je kazao da DPS inicijativom vrši opstrukciju, želeći da u drugi plan baci “jasno zapažene rezultate koje je postigla Skupština na čelu sa Mandićem i da dinamiku evropskih integracija vrati na tempo koji je postojao za vrijeme njihove apsolutne vlasti, a koji bi se najbolje okarakterisao kao ‘puno priče, ali nigdje rezultata’”.

Podršku DPS-ovoj inicijativi najavio je BS, iz kog su “Vijestima” rekli da će glasati za smjenu Mandića kad predlog dođe u Skupštinu.

“Nismo detaljno upoznati s tekstom inicijative koju pokreće DPS, ali ćemo podržati navedeni predlog. Naime, mi smo opoziciona partija, nismo glasali za izbor Mandića, tako da što se BS-a tiče, ovdje je situacija potpuno jasna”, rečeno je “Vijestima”.

Kažu da smatraju da visoki zvaničnici Crne Gore, kao NATO države i države koja ima najbolje dobrosusjedske odnose sa BiH, s kojom nema otvorenih pitanja, ne smiju biti promoteri političara koji su direktni izvršioci retrogradnih politika u regiji, koji konstantno dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH i koji su na “crnim” listama američke i administracija međunarodnih partnera Crne Gore.

“Dodatno, smatramo da je nedopustivo to što Mandić, tokom sastanka sa Dodikom, nije istakao državnu zastavu BiH što, uz čestitke neustavnog dana RS, prijeti da uruši inače veoma dobre odnose Crne Gore sa BiH”, podvukli su.

Poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović je rekao da će podržati inicijativu, navodeći da će obrazloženje takvog stava iznijeti na plenarnom zasjedanju.

Mandić je izabran na funkciju 30. oktobra prošle godine, glasovima poslanika ZBCG, PES-a, Demokrata, Ujedinjene Crne Gore, Albanskog foruma, SNP-a, kao i nezavisnih poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović.

SDT provjerava je li Mandić zloupotrijebio položaj zbog trobojke

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) otvorilo je izviđaj povodom krivične prijave dijela opozicije protiv Mandića za zloupotrebu službenog položaja.

To je “Vijestima” juče potvrdio specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Krivičnu prijavu podnijeli su sredinom februara klubovi poslanika DPS-a, Socijaldemokrata (SD), Demokratske unije Albanaca (DUA) i Hrvatske građanske inicijative (HGI). Oni tvrde da je Mandić zloupotrijebio službeni položaj isticanjem trobojke u svom kabinetu.

Bonus video: