Opozicija u Tivtu: Još vam je za sve kriv DPS iako nije vlast od 2020. godine; Vlast: još dugo ćemo vam po zlu pominjati

Višesatna rasprava o radu lokalne vlasti u 2023.

7051 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Više od četiri sata trajala je rasprava odbornika na sjednici SO Tivat o Godišnjem izvještaju o radu predsjednika Opštine i radu organa lokalne uprave i službi Opštine Tivat za 2023. godinu, odnosno Izvještaju o stanju uređenja prostora Opštine Tivat za prošlu godinu.

Ova dva kapitalno važna dokumenta koja sublimiraju rad čitave lokalne uprave u protekloj godini i njene rezultate, odnosno stanje u prostoru Tivta, izazvala je veliko interesovanje odbornika opozicije.

Oni su pohvalili dobre poteze administracije gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje), pogotovo u domenu ostavrenih budžetskih rezultata, ali i oštro kritikovali određene djelove ova dva dokumenta, posebno one koji se odnose na loš odnos pojedinih državnih službi i preduzeća prema Tivtu, poput donedavne Uprave za katastra i državnu imovinu i JP Morsko dobro koje uopšte nisu Opštini poslale tražene podatke o stanju u oblastima koje su u njihovoj nadležnosti.

Stoga, kako se čulo, odbornici i javnost Tivta nemaju podatke kako je stanje u ovdašnjem katastru, odnosno tome što Morsko dobro radi ili ne radi na najatraktivnijem dijelu prostora te opštine - njenoj morskoj obali, odnosno o tome što se uopšte dešava na preko 16 odsto ukupne površine te opštine.

"Sa minimumom političke stabilnosti postignuti su maksimalni rezultati u 2023. i najbolji efekti su zadnjih deset godina. Imamo poboljšanu naplatu svih prihoda i sakupljeno oko 27 miliona eura u budžetu, realizaciju kapitalnih uklaganja veću od 80 odsto i završene neke investicije na koje se prethodno, bezuspješno čekalo godinama. Nastavićemo i dalje intenzivno u tom pravcu sa najvećim akcentom na unapređenje saobraćajne infrastrukture", kazao je Komnenović pohvalivši se i uspješnom realizacijom IPA projekata istakavši da je Tivat upravo dobio iz Norveške projekat vrijedan preko 200.000 eura kojim će se nabaviti električni gradski autobus i dva punjača za njega.

"Kada se podvuče crta, ponosan sam i veoma zadovoljan onim što smo kao lokalna uprava uradili u 2023.", rezimirao je Komnenović dodajući da očekuje napredak i u radu državnih institucija, poput odjeljenja katastra u Titu koji ima preko 5.000 neriješenih predmeta i u najgorem je stanju od svih katastara po opštinama u Crnoj Gori.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

Vatroslav Belan (LP) je kritikovao obimnost Komnenovićevog izvještaja o ostvarenju funkcija lokalne uprave u 2023. koji je napisan na 130 strana i u kojem se kako je kazao, "nepotrebno detaljisalo i nije se najčešće odvojilo bitno od nebitnoga", ali se zapitao zašto se u tom dokumentu "minimizira uloga i rad potpredsjednika Opštine Andrije Petkovića (BF) i Jovana Brinića (KL) o kojima ima ukupne samo tri rečenice".

On se zapitao zašto menadžer Opštine više ne radi "na projektima koji su direktno vezani za Opštinu i na privlačenju novca iz EU fondova", te kritikovao rad Službe glavnog gradskog arhitekte koja je u ovu, kao neriješene prenijela 40 odsto svih predmeta primljenih u rad u prošloj godini.

Dubravka Nikčević (DPS) je istakla da joj smeta što su potpredsjednici Opštine "zapravo nisu funkcioneri već samo službenici gradonačenika jer su dio Službe predsjednika Opštine", prozvala lokalnu upravu da se hvali navodno dobrim saradnjom sa državnim organima a godinama ne može riješiti bilo koji značajajniji gradski problem u kojem je potrebna uloga bilo kakvog državnog organa.

"Kad ste preuzeli vlast, odmah ste otpustili preko 40 ljudi koje ste zatekli u Opštini. U međuvremenu ste međutim, počeli nova intenzivna zapošljavanja u Opštini a za neostvarena obećanja i neefikasan rad uprave, pravdate navodnim nedovoljnim brojem kadrova u lokalnoj administraciji", kazao je Igor Petković (SD) na čije pitanje je što se desilo sa Komnenovićevim ranije javno saopštenim stavom da JP Morsko dobro treba ukinuti a gazdovanje obalom vratiti primorskim opštinama, Komnenović je kazao da se "tu ništa promijenilo nije jer i dalje smatrajm da Morsko dobro u ovom obliku ne može da opstane jer ne odgovara aktuelnim potrebama".

SO Tivat
foto: Siniša Luković

Kritike opozicije odbacio je i predsjednik SO Miljan Marković (Nova) istakavši da kada je aktuelna vlast preuzela upravljanje gradom u oktobru 2020. godine, zatekla praznu kasu, dugove od 3,5 miliona koje im je ostavio DPS i njegovi saveznici i da je u međuvremenu, bez ikakve prodaje opptinske imovine, vratila sve dugove i došla do aktuelnog plusa od 27 miliona eura u budžetu.

"Otpuštanja su tada bila dio nužnih restruktivnih mjera i ušteda da se finansijski grad oporavi. U međuvremenu se sitiuacija stabilizovala, povećao obim posla Opštine i nužno je bilo zaposliti dodatne radnike. Još se mi nosimo sa raznim repovima i preprekama koje su nam ostavili DPS i njegovi sateliti sa kojima je on vladao 30 godina i još ćemo vas mi dugo zbog toga mi pominjati u negativnom kontekstu", poručio je opoziciji Marković.

Opozicionari su podsjetili da DPS i njegoviu bivši partneri već skoro četiri godine nisu vlast u Crbnoj Gori ali da nova vladajuča garnitura u međuvremenu ništa nije promijenila od zakona iz tog doba na koje se Opština Tivat i dalje žali da joj oni vezuju ruke, centralizuju odlučivanje u državi i ne dozvoljavaju gradovima da na pravi način upravljaju svojim imovinom ili prostorom.

"Nedopustivo je da Uprava za katastar Opštini ne dostavlja podatke o radu katastra ili da to Morsko dobro ne radi kada je stanje u obalnoj zoni Tivta u pitanju", kazala je Nikčević dok je Belan kazao da traženih podataka iz Morkog dobra "nema ne može biti jer ste ga ukinuli, onako kako ste i obećali da ćete učiniti 2020."

"Prije toga 'naše' Morsko zlo kako ste ga vi zvali je Opštini redovno dostavljalo tražene podatke, a sada ovo 'vaše' Morsko dobro vama ne dostavlja ništa što od njega tražite, niti što ulaže u Tivat", istakao je Belan upozoravajući da Opština Tivat ima velike priobleme sa načinom na koji gazduje svojim prostorom i kako ga koristi, te upozorio da će grad uskoro morati da kupuje zemlju od građana da bi uopšte imao mogućnosti da gradi brojne nedostajuće javne objekte i infrastrkturu.

Sa time su se složili Brinić (KL) i Komnenović koji je najavio da će od Vlade grad tražiti da mu ustupi nekretnine na nekadašnjem poljoprivrednom dobru Montepranzo u vrijednosti većoj od 10 miliona eura koliko ta državna firma sada Opštini duguje za porez na nepokretnosti.

"Moraćemo izgleda, ubuduće kao Japanci, i mi u Tivtu našoj djeci već u vrtiću da prvu lekciju počinjemo sa rečeniciom - Tivat je opština siromašna prostorom i u skladu sa time se moramo ponašati" zaključio je Komnenović.

Uprkos žestokim kritikama opozicije koja je kazala da razlozi navedeni za to "vrijeđaju inteligenciju", SO je većinom glasova odbornika vladajuće koalicije, dala saglasnost na odluku da se specijalno vagrogasno vozilo - hidraulična platforma SZS Tivat, donira Opštini Kotor.

Čelnici grada tvrdili su da je to skupo plaćeno polovno vozilo koje je Tivat kupio 2019. neispravno i opasno za upotrebu i da se ne isplati u njega ulagati nekoliko desetina hiljada eura za servisiranje jer ga SZS Tivat nema gdje držati garažiranog, a osjetljiva hidraulika i elektronika na tom vozilu propadaju jer ono stoji na otvorenom.

Opozicija je uzvratila tvrdnjom da su Kotorani već servisirali i doveli u ispravno stanje to vozilo za mnog manje novca nego što to tvrdi Opština Tivat da se mora uložiti, te da je hidrulična platforma sada ispravna i da su je kotorski vatrogasci nedavno uspješno koristili prilikom gašenja velikog požara na trgovinskom centru Yisk u Radanovićima.

Bonus video: