Ipak prvo dioba Tuzi i Podgorice: Razgraničenje Glavnog grada sa Zetom na čekanju

Prema najnovijim informacijama Vlada će čekati da se prvo završi razgraničenje te dvije opštine, o čemu će učesnici pregovora oko razgraničenja Zete i glavnog grada biti najvjerovatnije upoznati na sjednici odbora

34803 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Razgraničenje sa Podgoricom navodno pri kraju: Tuzi, Foto: Luka Zekovic
Razgraničenje sa Podgoricom navodno pri kraju: Tuzi, Foto: Luka Zekovic

Mišljenje Ministarstva javne uprave (MJU) u vezi sa razgraničenjem Zete i Podgorice juče nije poslato učesnicima pregovora, a prema najnovijim informacijama iz Vlade, sa tim će se sačekati dok ne bude završeno razgraničenje Tuzi i Podgorice, koje je navodno pri kraju.

Pouzdani izvor “Vijesti” iz Vlade je saopštio da Zakon o teritorijalnoj organizaciji ne propisuje slučaj da se iz jedne opštine odvoje dvije, već samo jedna, te da će Vlada čekati da se prvo završi razgraničenje Tuzi i Podgorice.

Isti izvor navodi da bi razgraničenje Tuzi, koje su postale samostalna opština 2018. godine, i glavnog grada moglo da bude završeno do kraja marta i da bi nakon toga trebalo da se definiše razgraničenje Zete i Podgorice.

Tim povodom će, kako je rekao izvor lista, predstavnici vlade najvjerovatnije sazvati Odbor koji se bavi razgraničenjem i podjelom imovine, i objasniti dalji redosljed koraka.

Zeta, nekadašnja opština u okviru Glavnog grada, status opštine dobila je u avgustu 2022, kad je Skupština usvojila izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i Glavnom gradu, nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora. Međutim, razgraničenje Zete i Podgorice još nijesu završeno. Krajem prošle godine počeo je da radi odbor koji se bavi razgraničenjem i podjelom imovine.

Predstavnici Opštine Zeta su očekivali mišljenje MJU, s obzirom da su, kako je ranije rekao predsjednik Opštine Mihailo Asanović, poslali Ministarstvu javne uprave predlog odluke o kome treba da se glasa i da očekuju vrlo brzo sastanak.

“Rečeno nam je da će i oni napraviti predlog odluke, ali to je za sada sve nezvanično i mi očekujemo vrlo brzo da ga dobijemo”, kazao je prije dva dana Asanović.

On je tada ponovio da su zahtijevali da se uvaži postojeći Zakon o teritorijalnoj organizaciji i da naselja koja po tom propisu pripadaju Zeti budu prevedena na tu opštinu, a koja pripadaju Podgorici ostanu glavnom gradu, a da sporni dio - katastarska opština Dajbabe ide na arbitražu.

Stav da je neophodno prvo završiti proces razgraničenja između Opštine Tuzi i Glavnog grada, koji obuhvata, između ostalog i teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine, pa da se tek nakon toga može pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Podgorice, iznio je prije tri dana član komisije za stvaranje uslova za rad novoformirane opštine u ime Opštine Tuzi i aktuelni ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

On je tada saopštio da je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano da se osnivanje opštine, ukidanje i promjena teritorije opštine vrši spajanjem dviju ili više opština u novu opštinu, dijeljenjem jedne opštine u dvije ili više novih, pripajanjem dijela jedne opštine drugoj, spajanjem djelova dvije ili više opština u novu opštinu, ukidanjem opštine i pripajanjem njene teritorije jednoj ili više opština i izdvajanjem dijela jedne u novu opštinu. Naveo je da Zakon nije precizirao situaciju da se iz jedne opštine odvoje dvije.

“Tako da proces razgraničenja i podjele imovine prvo treba da se završi između Opštine Tuzi i Glavnog grada u cjelosti. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da u vrijeme kada su Tuzi postale opština, Zeta nije postojala kao posebna opština već kao Golubovci – opština u okviru Glavnog grada”, rekao je Đeljošaj.

Naveo je da je stoga neophodno prvo završiti proces razgraničenja između Opštine Tuzi i Glavnog grada, koji obuhvata, između ostalog, i teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine.

“Tek nakon što se ovaj proces u potpunosti okonča može se pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Glavnog grada”, kazao je Đeljošaj.

Bonus video: