Šaranović: Status kandidata za v.d. direktora UP može imati samo službenik kojeg ja predložim

"Svi moramo voditi računa o očuvanju pravne sigurnosti i strogo poštovanje zakona. Shodno tom zakonu nije moguće predložiti nekoliko kandidata. Ne možemo imati više kandidata. Ne zbog odraza moje volje, već jer zakon to eksplicitno sugeriše", rekao je ministar unutrašnjih poslova

12006 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Šaranović, Foto: Luka Zeković
Šaranović, Foto: Luka Zeković

Status kandidata za vršioca dužnosti direktora Uprave policije može imati samo službenik kojeg ja predložim, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

On je, gostujući na RTCG-u rekao da iako Zakon eksplicitno kaže da Vlada v.d. dirktora Uprave policije bira na predlog ministra unutrašnjih poslova, da je Vlada pozivitno reagovala na njegov prijedlog da se objavi javni poziv.

"Dio javnosti nije napravio razliku između javng poziva i oglasa. Javni poziv je odraz transparentnosti MUP-a od formiranja ove Vlade. Transparentnost sam proklamovao kao jedan od ključnih priroriteta u radu MUP-a", rekao je Šaranović.

Kazao je i da ne vjeruje da Vlada neće prihvatiti njegov predlog.

"Ne možemo se igrati sa imenima, suština je da dođemo do najboljeg kandidata".

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković kazao je da bi bilo bolje da ima više kandidata za v.d. direktora Uprave policije.

"Predlažem da ministar razmisli o tome da predloži i više kandidata. Nema zakonskih ograničenja o tome. Vlada može da razmotri više kandidata. Mislim da ako je cilj da unaprijedimo reforme, onda će biti izabran vršilac dužnosti direktora Uprave policije", rekao je Laković.

Šaranović je odgovorio da vjeruje da Laković do detalja poznaje Zakon o unutrašnjim poslovima.

"Svi moramo voditi računa o očuvanju pravne sigurnosti i strogo poštovanje zakona. Shodno tom zakonu nije moguće predložiti nekoliko kandidata. Ne možemo imati više kandidata. Ne zbog odraza moje volje, već jer zakon to eksplicitno sugeriše", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković kazao je da će se tek vidjeti kako će sud cijeniti pravni osnov na koji se pozvao Šaranović pri smjenjivanju Zorana Brđanina sa čela Uprave policije.

On je pitao Šaranovića da li će podnijeti ostavku, posebno ako sud opet vrati Brđanina na funkciju.

"Pitanje smjene je pravna lakrdija, ili smjenjujete nekoga ili ne. Ne možete da ga smijenite ali da to bude posle sedam dana. Zakon ne prepoznaje javni oglas a onda sve odvojili pet dana za to. Za pet dana da biramo najboljeg policajca? Pritom, to je javni oglas, što znači da mogu da se prijave i drugi ljudi iz državnih organa ako imaju radno iskustvo. Razlika je između internog i javnog oglasa", rekao je Vuković, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je premijer Milojko Spajić tražio od ministra "spisak kandidata".

"Sve ovo nema za cilj unapređenje sistema nego je plod borbe za političku moć", rekao je Vuković.

Šaranović je odgovorio da bi od njegove ostavke korist imale kriminalne grupe, imajući u vidu šta je sve pokrenuto u Crnoj Gori. Kazao je da po zakonu za v.d. direktora policije može da se javi službenik policije.

Odgovarajući na pitranje šta ako Brđanin opet dobije na sudu, Šaranović je rekao da ne može da tumači odluke parlamenta. Kazao je da je skupštinski odbor odbio izvještaj direktora policije, a da je on kao ministar dostavio predlog za razrješenje komisiji Vlade.

"Tu sam da poštujem zakon. Strogo poštujem normativni okvir u kome djelujem", rekao je Šaranović.

On je kazao da kandidat može biti samo jedan - ali i daj e sa premijerom razgovarao o više policijskih službenika koji bi mogli da budu v.d. direktora.

Vuković je rekao da ministar svojim postupanjem izlazi iz okvira zakonske norme. On je rekao da ministar, po zaključku, treba da dostavi spisak svih prijavljenih kandidata Vladi.

"Ministar, evo sada i čujemo, postupa drugačije od tog zaključka", rekao je Vuković.

Ponovio je da ministar treba da kaže hoće li podnijeti ostavku i šta će biti ako premijer ne uvaži njegove predloge.

Šaranović je pitao Vukovića hoće li podnijeti ostavku na mjesto poslanika, ako sud odbije eventualnu tužbu Brđanina.

"Neću podnijeti ostavku jer to nije moja odgovornost", rekao je Vuković.

Šaranović je rekao da je kao ministar posvećen poštovanju ustava i zakona.

"Sve vidite kroz partijski interes a moj partijski interes je javni interes. Vi ne razumijete šta znači transparentnost", rekao je Šaranović.

Kazao je da potencijalni kandidati imaju mogućnost da na poligrafu odgovaraju o eventualnim vezama sa političkim grupacijama ili kriminalnim klanovima.

"To je dokaz pozitivnog presedana. Uradiću sve da nam nikad više direktori policije ne budu u Skaj aplikacijama. Nećemo više imati Skaj direktora, to vam ja garantujem. Ova priča, zna se odakle je došla. Udarili smo na najjači klan i to je i razlog a ja ću da uradim svo što mogu da sačuvam intergitet organa unutrašnjih poslova", rekao je Šaranović.

Laković je kazao da bi, da je Brđanin bio direktor policije prije 2020. godine a bio smijenjen, bilo iluzorno da podnese tužbu.

"Jer se tada znalo ko odlučuje, i da se sve završava na jedan poziv. Sve ovo što se dešava sada pokazuje pomak jer vidimo demokratičnost procesa sada", kazao je Laković, prenosi portal RTCG.

Kazao je da u odluci o smjeni Brđanina ne vidi mogućnost da sud opet poništi odluku o smjeni, a ako do toga eventualno dođe, onda će Vlada o tome zauzeti stav.

Vuković je rekao da je stanje u sektoru bezbjednosti haotično, uprkos tvrdnjama Šaranovića. O tome, naglašava, svjedoči i sjednica Odbora za bezbjednost nedavno.

"Ministar je nervozan jer vidi u kakav je problem uveo sebe i partiju kojoj pripada", rekao je Vuković.

Tvrdi da je baš Demokratska Crna Gora pominjana u Skaj aplikaciji, na šta je ministar Šaranović rekao da je to besprizorna laž.

Šaranović je rekao da se dobro zna ko je na Skaj aplikaciji.

Vuković je rekao i da ga čudi kako Laković govori o stanju u policiji prije 2020. godine i kritikuje, kada je baš Laković bio važan policijski funkcioner prije 2020. godine.

Laković je kazao da se mjesec dana prije svakog konkursa u vremenu prije 2020. godine znalo ko će biti na čelu policije, i tužbi nije bilo. On je rekao da su mnogi policajci časno radili, ali su se neki upustili u sumnjive poslove, ali i šverc cigareta, zbog čega su stekli milionsku imovinu.

"To nam pokazuju i Skaj aplikacije. Ja nisam u policiji devet godina. Šokiran sam kad vidim šta je služba imala integrisano na svim nivoima", rekao je Laković.

Šaranović je kazao Vukoviću da neće podnijeti ostavku na mjesto ministra, a kazao je da to slobodno može da prenese (bivšem funkcioneru policije) Zoranu Lazoviću. Naveo je da zbog njegovog postupanja na mjestu ministra upravo ima pomak u borbi protiv kriminala, i da je otuda i nervoza u krugovima organizovanog kriminala.

Vukoviću je predočio da bolje pročita zakon o unutrašnjim poslovima.

"Kandidat za direktora policije može da bude samo jedan, na predlog ministra unutrašnjih poslova", saopštio je Šaranović.

Vuković je rekao da Demokrate pokušavaju da politički kontrolišu crnogorsku policiju i time ugrožavaju pomak na putu ka EU.

"Prošle su tri i po godine od promjene vlasti a čovjek i dalje priča o DPS-u", rekao je Vuković.

Šaranović je odgovorio da je DPS ostavio haos u institucijama.

Laković je rekao da ne vidi pitanje izbora čelnika policije kao prepreku za odnose u savezu na vlasti. Kazao je da ne može da predviđa šta će se dešavati na sjednici Vlade, ali pretpostavlja da će biti dovoljno odgovornosti da se izabere najbolji kandidat.

Bonus video: