Danilović: Ako premijer nema povjerenja u predloge ministra unutrašnjih poslova ne izmišlja se politička gimnastika

"Ministar unutrašnjih poslova ima pravo da predloži vršioca dužnosti (v.d.) direktora policije, a Vlada da ga izabere ili ne. Kako će do svog predloga doći ministar stvar je koja se Zakonom ne određuje", poručio je Danilović

12061 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Ako premijer nema povjerenja u predloge ministra unutrašnjih poslova onda se smjenjuje ministar i ne izmišlja politička gimnastika kojom ovoga treba preskočiti da se dođe do "svog v.d. direktora policije", saopštio je danas predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Izvori "Vijesti" tvrde da su ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokratska Crna Gora) i premjer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad - PES) više puta razgovarali oko imena kandidata za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije (UP). Navodno je Šaranović Spajiću u razgovorima pominjao četiri kandidata - Draška Radinovića, Miloša Pekovića, Milutina Vasiljevića i Lazara Šćepanovića, dok je Pokret Evropa sad (PES) "gurao" Petra Šestovića, ali do dogovora nije došlo.

"Kad uvedete nova pravila i kreativno tumačite Zakon onda je mogućnost lošeg ishoda očekivana. Ministar unutrašnjih poslova ima pravo da predloži vršioca dužnosti (v.d.) direktora policije, a Vlada da ga izabere ili ne. Kako će do svog predloga doći ministar stvar je koja se Zakonom ne određuje. Ipak, koliko god izgledala demokratski ideja da ministar učini javni poziv potencijalnim kandidatima za obavljanje dužnosti v.d. direktora policije, u suštini se radi o nepotrebnoj i štetnoj zavrzlami. Zašto? Ako nakon razgovora sa sedam ili osam kandidata više njih ispuni sve uslove i 'prođe detektor laži', a potom, onaj sa 'ekstra ocjenom' od strane ministra bude predložen Vladi i Vlada ga, recimo, odbije, onda je poruka javnosti zastrašujuća; nije prošao iako je najbolji jer je politički sumnjiv, nepodoban i nekooperativan", istakao je Danilović u saopštenju.

On je dodao da nakon takvog epiloga ministar mora da podnese ostavku, a Vlada gubi legitimitet jer za mjesto v.d. direktora traži nekoga ko je gori od onoga koji je predložen.

"Vlada tako priznaje da je sve farsa i posebno, da je v.d. direktora policije važniji od ministra unutrašnjih poslova. Ove stvari se ne smiju raditi na ovaj način jer se time obesmišljava izbor direktora u punom mandatu. Zamislite: za v.d. direktora 'detektor laži', a za izbor direktora toga nema jer Zakon ne dozvoljava? Dalje; pošto se izbor direktora završava po konkursu može se desiti da prođe onaj koji 'je lagao' , a da 'svjedok istine' bude odstranjen?", poručio je Danilović.

Na kraju, Danilović pita zašto je važno da se ne spori, zbog bilo koje političke kalkulacije, pravo ministra da predloži v.d. direktora Vladi?

"Borili smo se decenijama da politička figura - ministar, odgovora za politiku ministarstva i za vlastite predloge kadrovskih rješenja. Nažalost, po zakonskim rješenjima koja su zaostavština DPS-a, ministar unutrašnjih poslova treba da odgovara za rad Ministarstva u čijem sastavu je Uprava policije, ali je ministra mnogo lakše razriješiti nego direktora Uprave policije kojega on predlaže - sve ovo smo već vidjeli na djelu. Ipak, kada započne borba i oko v.d. direktora onda znamo da je vrag odnio šalu. O ovim stvarima je, međutim, trebalo razgovarati ranije, tokom sastavljanja Vlade. Ako premijer nema povjerenja u predloge ministra unutrašnjih poslova onda se smjenjuje ministar i ne izmišlja politička gimnastika kojom ovoga treba preskočiti da se dođe do 'svog v.d. direktora policije'. Najgore što može da se desi sektoru bezbjednosti je da ministar i direktor Uprave policije nemaju međusobno povjerenje. Niko ne mora meni da vjeruje, ali treba vjerovati realnosti i onome što gledamo svaki dan", poručio je Danilović.

Bonus video: