Čarapić: Ne očekujem krizu vlasti zbog izbora Radovića, dosta odluka Vlade se donosi bez potpune saglasnosti

On je novinarima u Skupštini rekao da je parlamentarna većina stabilna

19342 pregleda 38 reakcija 34 komentar(a)
Čarapić, Foto: TV Vijesti
Čarapić, Foto: TV Vijesti

Šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić ne očekuje krizu vlasti nakon izbora Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije.

On je novinarima u Skupštini rekao da je parlamentarna većina stabilna.

"Ne očekujem krizu, niti je priželjkujem, očekujem razgovor i vjerujem da ćemo iz ovog nesporazuma postići još bolji sporazum", rekao je Čarapić.

On je dodao da PES i Demokratska Crna Gora nemaju problem i da su prihvatili predlog Demokrata da se današnja sjednica Skupštine odloži jer je to, kako kaže, parlamentarna praksa.

Rekao je da je odluka na Vladi o izboru v.d. direktora policije donijeta i nije jedina za koju nije postojala apsolutna saglasnost.

"Postoji dosta odluka Vlade koje se donose bez potpune saglasnosti, to je redovna stvar, koja se ponavlja iz sedmice u sedmicu", kazao je Čarapić.

Najavio je da će javni poziv za direktora biti raspisan u najkraćem mogućem roku.

"Izbor direktora podliježe čak i saglasnosti Skupštine tako da je to ključni proces na koji treba da obratimo pažnju. Mi se uvijek zalažemo za to da ne čelu policije bude profesionalac", kazao je Čarapić.

Demokratska Crna Gora je danas saopštila da je Radović kadar bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovićai oozvali su ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića koji dolazi iz te partije, da do raspleta, kako su kazali krize vlasti, obezbijedi funkcionisanje sektora na čijem je čelu.

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

O tom predlogu se na sjednici Vlade ipak nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, saznaju "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Šaranović je nakon izbora Radovića "Vijestima" rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Radovića.

Bonus video: