Iković: Devastirano područje jezera na Ponikvici, počinioci identifikovani, ali nijesu kažnjeni

"U zapisniku od 10. januara inspektor Komunalne policije navodi da je nadzorom utvrđeno na više mjesta zemljište prekopano terenskim vozilima, što potvrđuju i video snimci i fotografije", rekao je Iković

3547 pregleda 3 komentar(a)
Iković, Foto: Preokret
Iković, Foto: Preokret

Odbornik Pokreta Preokret u Skupštini opštine (SO) Danilovgrad Vuk Iković prijavio je ponovo devastaciju jezera na Ponikvici, kojoj doprinose ljubitelji terenskih vozila, kroz organizovanja trka četvorotočkaša, saopšteno je danas iz Preokreta.

"Ovakvo postupanje prema prostoru šteti lokalnoj zajednici jer se vrši uništavanje lokalnih puteva i vodoizvorišta. Neophodno je da nadležni primijene zakon u cilju zaštite zdravlja ljudi, odnosno obezbjeđivanja zdrave životne sredine. Nažalost, oni ne rade svoj posao što očigledno ohrabrije one koji uništavaju prirodu. Ovakve radnje, sa terenskim vozilima su dozvoljene samo uz dozvolu nadležnih organa", istakao je Iković u saopštenju.

Ponikvica
foto: Pokret Preokret

On je dodao da su Opština i Uprava za inspekcijske poslove utvrdile da je 8. januara devastirano područje jezera na Ponikvici, te da su počinioci identifikovani, ali nijesu kažnjeni.

"To proizilazi iz prepiske i razmjene dokumenata ove dvije institucije koje smo dobili na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacija. U zapisniku od 10. januara inspektor Komunalne policije navodi da je nadzorom utvrđeno na više mjesta zemljište prekopano terenskim vozilima, što potvrđuju i video snimci i fotografije. Inspekcija takođe navodi da je ovom prilikom oštećena zaštitna brana na jezru. Na trećoj parceli je utvrđeno nepropisno deponovanje otpada kao i tragovi paljenja guma. Na licu mjesta nijesu zatečena lica odgovorna za navedeni prekršaj", rekao je Iković.

On je kazao da je prepiska trajala 16 dana, ali nije rezultirala kaznom.

"Bez dobre politike upravljanja sva naša prirodna dobra su uzaludna. Ovo je jedino planinsko jezero u Danilovgradu koje je revitalizovano 2015. godine, a investicija je iznosila oko 170.000 eura. U međuvremenu Opština je pokrenula postupak zaštite ovog područja zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti i sada se čeka saglasnost Ministarstva poljoprivrede kako bi ovaj prostor dobio status parka prirode", poručio je Iković.

Po njegovim riječima, posljednjih 400 godina u okolini jezera nije građena nijedna koliba ili štala koja bi mogla ugroziti jezero.

"Tako je svako imao pristup čistom jezeru i njigovim izvorima. Tada nijesmo imali propise zaštite prirode kao danas ali smo čuvali jezero, zato danas imamo još veću obavezu prema prriodi kako bi u njoj uživali oni koji tek dolaze", zaključio je Iković.

Bonus video: