Poslanički klub PES: Izborom Radovića spriječena blokada sistema rukovođenja u Upravi policije

"Podržavamo odluku Vlade da u nedostatku prihvatljivog predloga ministra za v.d. direktora Uprave policije odluči da odredi kandidata sa najboljom biografijom i time spriječi da (Zoran) Brđanin nastavi da pokriva ovu funkciju jer nema podršku nijednog člana Vlade"

25425 pregleda 85 reakcija 84 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Poslanički klub Pokreta Evropa sad je ocijenio da je izborom vršioca dužnosti direktora Uprave policije od strane Vlade "osiguran kontinuitet rada policije i sačuvano ustavno pravo na sigurnost svakog građanina".

Vlada je većinom glasova izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića. Vlada je prethodno usvojila većinom glasova zaključak kojim ovlašćuje Spajića da on predloži vršioca dužnosti direktora policije, iako to nema uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima.

"Podržavamo odluku Vlade da u nedostatku prihvatljivog predloga ministra za v.d. direktora Uprave policije odluči da odredi kandidata sa najboljom biografijom i time spriječi da (Zoran) Brđanin nastavi da pokriva ovu funkciju jer nema podršku nijednog člana Vlade. Cijenimo da je ovim spriječena blokada sistema rukovođenja u Upravi policije, budući da ministar nije predložio drugog kandidata, što je bila njegova obaveza", saopštio je Poslanički klub PES-a.

Dodaju da je dosadašnji, ali i budući rad tužilaštva na ključnim slučajevima iz oblasti organizovanog kriminala "baziran na višegodišnjoj direktnoj saradnji Radovića sa Europolom", te da je ona koja je rezultirala dobijanjem prepiski sa Skaj aplikacije.

"Zbog profesionalnog ugleda i legitimiteta koji je stekao gospodin Radovića na ovom polju, zbog ključnog zalaganja da se Crna Gora ne nađe na sivoj listi Manivala i činjenice da ima podršku Vlade, očekujemo upravo jos bolju saradnju policije i tužilaštva njegovim izborom za v.d. direktora, što već duže vrijeme nije bio slučaj sa Brđaninom. Svakako, očekujemo da će se u najkraćem mogućem roku sprovesti javni poziv za izbor direktora u punom mandatu, te da će Vlada dosljedno svojim principima kontinuirano raditi na punoj profesionalizaciji Uprave policije", zaključuje se u saopštenju poslaničkog kluba PES-a.

Bonus video: