Laković: Parlamentarna većina saglasna da se saslušaju Spajić i Šaranović

Predsjednik Odbora rekao da početkom sljedeće sedmice treba oblikovati odluku i definisati teme koje će se obrađivati

10187 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost Miodrag Laković (PES) rekao je da je parlamentarna većina saglasana da se donose odluka o saslušanju premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na zahtjev opozicije.

"Smatramo da već početkom naredne sedmice treba da zakažemo sjednicu na kojoj ćemo oblikovati tu odluku. Apriori smo saglasni da se donose odluka o saslušanju, ali je moramo oblikovati tako da definišemo teme koje će se obrađivati, koji će se predstavnici državnih organa pozvati i u kom formatu ćemo raditi, da li ćemo koristiti tajne podatke, da li će sjednica biti otvorena ili zatvorena", kazao je Laković na sjednice Odbora nakon kratke pauze i konsultacija članova većine.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Janović saopštio je na početku sjednice da su članovi Odbora iz opozicije predali danas inicijativu o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova povodom izbora vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Janović je rekao da su razlog za saslušanje i dešavanja na sjednici Vlade sa koje su bili upoznati o međusobnom optuživanju za izvršenje krvičnih djela i kršenje zakona.

"Hoćemo da dobijemo odgovore na to ko je prekršio zakon i šta se tamo dogodilo", kazao je Janović.

Rekao je da iza inicijative stoje članovi Odbora iz DPS-a, SD-a i GP URA.

Jevto Eraković (DPS) smatra da se na današnjoj sjednici može donijeta odluka o sasalušanju, a da se može zakazati sljedeća sjednica na kojoj će se dogovoriti detalji.

Laković je ponovio da odluka mora biti donijeta na novoj sjednici, kako bi se dogovorio način rada.

Predložio je da sjednica bude u utorak ili srijedu.

Eraković je kazao da, ako će naredna sjednica biti početkom naredne sedmice i biti definisan brzi rok saslušanja, DPS nema primjedbi na tu dinamiku.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je da je brine što ostali članovi odbora ne žele da premijer bude "juče" saslušan zbog svega što se dešavalo na sjednici Vlade kad je izabran v.d. direktora policije.

Nikola Janović rekao je da je predsjednik Vlade trebalo prvi da podnese ostavku zbog svega šta se dešavalo na sjednici Vlade prije par dana.

"Najbolje o tome su govorili učesniici na tom dešavanju", kazao je.

Bonus video: