Zećani bi diobu sa Tuzima i Podgoricom zajedno

Imovinu treba podijeliti kroz zajednički rad, a ne da to prvo učine Tuzi i Podgorica, kažu predstavnici Zete

5961 pregleda 10 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Predstavnici Opštine Zeta u organizacionom odboru za razgraničenje sa Podgoricom smatraju da je jedini ispravan postupak da sa Glavnim gradom i Opštinom Tuzi kroz zajednički rad podijele imovinu, a ne da se taj proces prvo obavi između Tuzi i Glavnog grada, kako zahtijeva Ministarstvo javne uprave (MJU).

Predstavnici Opštine Zeta u organizacionom odboru Mihailo Asanović, Milan Stanović i Bojan Popović, nakon što su dobili izjašnjenje MJU, da se razgraničenje sa Zetom obustavlja do konačnog razgraničenja Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, obratili su se ministru javne uprave Marašu Dukaju. Oni su u dopisu od Dukaja zatražili odgovore na set pitanja, ali im iz Ministarstva juče nije odgovoreno. Kada će to učiniti i kako će se izjasniti, iz MJU juče nisu odgovorili “Vijestima”.

Izvor “Vijesti” iz Vlade ranije je rekao da Zakon o teritorijalnoj organizaciji ne propisuje slučaj da se iz jedne opštine odvoje dvije, već samo jedna, te da će Vlada čekati da se prvo završi razgraničenje Tuzi i Podgorice. Kazao je da bi razgraničenje Tuzi, koje su postale samostalna opština 2018. godine, i Glavnog grada moglo da bude završeno do kraja marta i da bi nakon toga trebalo da se definiše razgraničenje Zete i Podgorice.

Ministarstvo javne uprave je ove sedmice saopštilo da je obaveza te institucije da obezbijedi pravilnu primjenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji, a ne da arbitrira u postupcima teritorijalnih razgraničenja. Ukazali su da postupke razgraničenja treba voditi redosljedom kojim su izdvajane opštine iz Glavnog grada u nove opštine, da bi se izbjegle potencijalne posljedice sporenja između Tuzi i Zete.

Predstavnici Zete, koja je samostalna postala 2022. pitaju zašto predstavnik MJU u Organizacionom odboru za razgraničenje Tuzi i Podgorice, nije još prije odvajanja Zete predložio arbitražu već je dozvolio da taj proces traje u nedogled.

Asanović, Stanović i Popović ističu da zakon nije zabranio uporedno vođenje dva procesa razgraničenja.

“Kad nešto zakonima nije zabranjeno, član 10 Ustava Crne Gore je kristalno jasan – to je dozvoljeno. Samim tim, izjava da potencijalno mogu nastupiti posljedice između Tuzi i Zete, definitivno nije utemeljena u Ustavu i Zakonu, već je samo izgovor za davanje prvenstva Tuzima u razgraničenju”, kazali su.

Zeta i Tuzi, kako navode, imaju svoje granice i ako se utvrdi da se one preklapaju, zakon propisuje da lokalne samouprave mogu to pitanje rješavati sporazumno ili arbitražom.

Ističu da je rad Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane Opštine Tuzi obesmišljen, s obzirom na to da je formiran 2018. godine, mijenjan šest puta, a ubrzo će i sedmi, a do sada je predložio samo privremeno uređenje odnosa dvije jedinice lokalne samouprave.

Predstavnici Opštine Zeta pitaju kako je moguće da predstavnici MJU u odborima za razgraničenje ne obezbjeđuju primjenu zakona, već ostavljaju mogućnost da se zakon izjednači sa određenim prostorno planskim dokumentima.

“U postupku raspodjele imovine, Opština Tuzi će koristiti izvještaje o popisu imovine iz 2017-2018. godine, a Opština Zeta iz 2022-2023. godine. Kako se već nije desila raspodjela imovine, smatramo da bi jedini ispravan postupak bio zajednički rad tri lokalne samouprave, što zakon ne zabranjuje, a sve u cilju efikasne, jasne i postupne raspodjele imovine. U suprotnom, stvorili bi se problemi da već kreirani izvještaji iz 2022. godine, ne bi bili validni, te bi navedeno dodatno otežalo podjelu Glavnog grada i Opštine Zeta, kada je ova tema u pitanju”, naveli su.

U ovom dijelu, kako dodaju, zakon jedino predviđa da se podjela imovine u slučaju teritorijalne promjene vrši sporazumom, na osnovu odluka skupština opština na koje se teritorijalna promjena odnosi.

Stav da je neophodno prvo završiti proces razgraničenja između Opštine Tuzi i Glavnog grada, koji obuhvata, između ostalog i teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine, pa da se tek nakon toga može pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Podgorice, prvi je iznio član komisije za stvaranje uslova za rad novoformirane opštine u ime Opštine Tuzi i aktuelni ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Iz Zete su ranije rekli da im pripadaju katastarske opštine definisane Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i odlukom o naseljima - Mataguži, Vranjina, Golubovci, Bijelo Polje, Mahala, Botun, Cijevna, Vukovci i Gostilj, dok su Dajbabe sporne.

Bonus video: