Božović "ugrabio" da potpiše vrijedne ugovore

Uoči sjednice na kojoj se raspravlja o odluci o udaljenju sa posla, pritvoreni predsjednik opštine Budva parafirao četiri ugovora sa građevinskim kompanijama u iznosu od 350 hiljada eura

9758 pregleda 15 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Boris Pejović
Milo Božović, Foto: Boris Pejović

Nakon što je Vlada upozorila Skupštinu opštine Budva, ostavljajući joj rok da do ponedjeljka usvoji strateški plan razvoja do 2028, izabere potpredsjednike Opštine, ali i privremeno udalji sa posla prvog čovjeka grada, pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović imao je pune ruke posla i nastavio da zaključuje ugovore sa kompanijama, dodjeljujući im poslove vrijedne 350 hiljada eura.

Od 7. marta kada je Vlada premijera Milojka Spajića zaprijetila uvođenjem prinudne uprave, Božović je parafirao četiri ugovora u koje su “Vijesti” imale uvid, a posljednji 19. marta.

Božovićeve partijske kolege danas bi trebalo da donesu odluku i ispune jedan od uslova koji im je predočila Vlada, te ga privremeno udalje sa posla. Božović u kancelariju nije ušao punih jedanaest i po mjeseci, već iz spuške ćelije vodi metropolu turizma, gdje uz saglasnost Višeg suda mjesecima unazad potpisuje službena dokumenta, isplaćuje zarade zaposlenima, zaključuje milionske ugovore, parafira ugovore o komunalijama, ali i daje punomoćja advokatima da zastupaju grad.

Božović vodi i kadrovsku politiku, pa tako određuje ko će dobiti, a ko ne posao, potpisuje rješenja i postavlja za vršioce dužnosti pojedine kadrove, a “neposlušne” ostavlja bez angažmana.

Od početka godine, sudeći po sajtu javnih nabavki, Božović je do 19. marta zaključio ukupno 25 ugovora sa kompanijama, koje su prethodno prvorangirane na tenderima, a koje je sprovela opštinska komisija na čijem je on čelu.

Posljednji ugovor Božović je zaključio sa kompanijom “Asfalt-beton gradnja” kojoj je povjerio radove vrijedne 115 hiljada eura na sanaciji i modernizaciji trotoarskih površina i kolovoznih zastora.

To nije prvi ugovor koji je Božović zaključio sa tom građevinskom kompanijom. On je početkom ove godine parafirao i milionski ugovor o izgradnji puta u naselju Blizikuće iznad Svetog Stefana. Ugovor vrijedan 1.249.637 eura je sklopljen sa konzorcijumom SBM, koga zastupa Vladimir Mirković.

Mirković je izvrši direktor “Asfalt-beton gradnje”, Podgorica, koja je nosilac ponude u ovom poslu u koji su još uključene firme “Đurković”, Nikšić, sa učešćem od 32,23 odsto, “Tofi”, Rožaje, 6,81 odsto učešća, “Breznamont”, Nikšić, 5,48 udjela, “Hidromont”, Podgorica, učešće od 4,31 odsto i “Geotin MNE”, Podgorica, sa učešćem od 0,96 odsto.

Pored pola miliona eura koje će “Asfalt-beton gradnja” zaraditi u ovom poslu, oni su neposredno prije nove godine sa Božovićem zaključili ugovor o održavanju gradske infrastrukture, koji je vrijedan 389.871 eura. “Asfalt-beton gradnja” je i tokom prošle godine održavala gradsku infrastrukturu za istu svotu, a potpisan je i ugovor o sanaciji postojećih saobraćajnica, vrijedan preko 400 hiljada eura.

Još tri ugovora Božović je zaključio u vakuumu od kada je Vlada uputila upozorenja, sva tri su objavljena na sajtu opštinskih javnih nabavki da su zaključena 13. marta.

Prvi je ugovor sa kompanijom “Elektro - Čučković” kojoj je povjeren posao na sanaciji i modernizaciji javne rasvjete vrijedan 99 hiljada eura. Drugi ugovor se odnosi na nabavku i instaliranje sistema za elektronsko vođenje sjednica, koji je dodijeljen firmi “Logate” a ugovor je vrijedan 78.650 eura. Treći ugovor se odnosi na sanaciju i opremanje komunalne infrastrukture koji je dobila firma SBCC, za šta će iz gradske kase biti isplaćeno 47.419 eura.

Na dnevnom redu hitno zakazane sjednice, koja bi trebalo da bude održana u 14 časova, osim udaljenja Božovića sa posla, mora biti donijet i Strateški plan opštine Budva za period 2024-2028. Nacrt dokumenta se nalazi na skraćenoj javnoj raspravi, koja je bila u srijedu i četvrtak, iako je zakonom predviđeno da mora trajati najmanje 15 dana.

Radović: Upravna inspekcija hitno da uđe u Opštinu

Budvanske Demokrate uputile su zahtjev Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave da izvrši hitan inspekcijski nadzor u Opštini Budva, a vezano za proceduru pripreme i donošenja Strateškog plana Opštine Budva.

“Vlada Crne je dala upozorenje Opštini da u roku od 10 dana, između ostalog, usvoji Strateški plan razvoja Opštine. Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 167 propisuje obavezu održavanja javnih rasprava o strateški važnim dokumentima koji su od značaja za lokalno stanovništo čije trajanje mora biti najmanje 15 dana. Glavna administratorka je protivzakonito 19. marta zakazala javnu raspravu koja traje svega dva dana, 20. i 21. marta, uz obavezu da sačini izvještaj sa javne rasprave na dan 22. marta kada je zakazana sjednica SO Budva na kojoj bi trebalo da se razmatra dokument koji ne postoji i koji ne sadrži sve saglasnosti i mišljenja utvrđena zakonom. Da stvar bude još gora, želim da Vas obavijestim da je tekst nacrta na sam dan rasprave bio nedostupan na sajtu Opštine. Iz tih razloga sam lično prisustvovao prvom danu javne rasprave i uzeo nacrt u pisanoj formi koji ima 166 strana teksta”, naglašava u prijavi lider budvanskih Demokrata Krsto Radović.

Radović je naglasio da je apsolutno nedovoljno vremena i mogućnosti da se on adekvatno prouči i da se daju opažanja i kritike i da se radi o “grubom kršenju Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o regionalnom razvoju Crne Gore i Pravilnika o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja jedinica lokalnih samouprava”

Bonus video: