Generalni sekretar "greškom" odlučivao na Vladi

Nikolić u novembru 2023. glasao na elektronskoj sjednici za tačke dnevnog reda iako nema na to pravo. Tvrdi da je posrijedi greška, jer sekretar ne glasa o tačkama, kao ni prilikom odlučivanja bez održavanja sjednice

38667 pregleda 80 reakcija 32 komentar(a)
Nikolić, Foto: Vlada Crne Gore
Nikolić, Foto: Vlada Crne Gore

Generalni sekretar Vlade Dragoljub Nikolić glasao je u novembru prošle godine na “elektronskoj sjednici” izvršne vlasti za tačke dnevnog reda zasjedanja iako nije imao ovlašćenje za to jer nije član Vlade premijera Milojka Spajića.

To se vidi iz prepiske s WhatsApp grupe “Članovi Vlade”, dostavljene “Vijestima”. Nikolić tvrdi da je glasao greškom, ali ne na sjednici već u proceduri bez održavanja sjednice. U prepisci on piše da “zaključuje elektronsku sjednicu”.

Na dnevnom redu bili su predlozi platformi za učešće Spajića na neformalnom sastanku lidera članica NATO-a iz jugoistočne Evrope s generalnim sekretarom NATO-a u Skoplju, za posjetu ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke Njujorku, kadrovska pitanja, te predlogu za određivanje v. d. sekretara Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Iz dijela prepiske se vidi da je Nikolić, nakon ministra Janka Odovića, na grupi napisao “za”, da bi potom potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj napisao “saglasan”. Poslije deset minuta, Nikolić je konstatovao da su usvojene sve tačke predloženog dnevnog reda i zaključio “elektronsku sjednicu”.

“Vijesti” nemaju uvid u kompletnu prepisku sa ove grupe od 17. novembra 2023. godine.

Upitan postoji li propis koji ga ovlašćuje da vodi sjednice i glasa o dnevnom redu, Nikolić je “Vijestima” rekao da su njegovi poslovi uređeni Uredbom o Vladi (član 14), kojom je, pored ostalog, propisano da se generalni sekretar stara o pripremi sjednica, izvršavanju akata Vlade, da vrši druge poslove u skladu sa odlukom i Poslovnikom Vlade i poslove koje mu povjeri premijer.

Prepiska s WhatsApp grupe Vlade
Prepiska s WhatsApp grupe Vladefoto: quot;Vijestiquot;

“Nadalje, prilikom donošenja odluka bez održavanja sjednice, a saglasno članu 2 Uredbe o Generalnom sekretarijatu Vlade, generalni sekretar i Generalni sekretarijat Vlade, kao služba Vlade, vrši stručne, organizacione, administrativne i tehničke poslove za potrebe Vlade i pomaže predsjedniku Vlade u radu”, naveo je.

Međutim, Nikolić kaže da generalni sekretar, budući da nije član izvršne vlasti, ne glasa o tačkama dnevnog reda na sjednicama, kao ni prilikom donošenja odluka bez održavanja sjednice, te dodaje da je na sjednici u novembru napravio grešku.

“... Ukazujemo na izolovanu situaciju kad se 17. novembra 2023. godine, prilikom donošenja odluka bez održavanja sjednice, potkrala greška kad je generalni sekretar Vlade iskazao saglasnost s predloženim tačkama dnevnog reda, ali bez namjere da glasa i utiče na ishod glasanja, posebno imajući u vidu da su navedene tačke već usvojene jer je u tom trenutku postojala saglasnost 17 članova Vlade”, saopštio je.

On je poručio da “izražava veliko zadovoljstvo zbog dobijanja mogućnosti pojašnjenja određenih procedura u radu na sjednicama Vlade i stoji na raspolaganju da doprinese transparentnosti rada Vlade”.

Odlučivanje u hitnim slučajevima na osnovu saglasnosti većine članova

Nikolić je objasnio da prema Uredbi o Vladi (član 10), izvršna vlast može, na predlog predsjednika Vlade, u hitnim i drugim opravdanim slučajevima, bez održavanja sjednice, odlučiti o pojedinim pitanjima, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

“U ovakvim situacijama nema vođenja sjednice, već se članovi Vlade telefonskim putem izjašnjavaju na način što daju saglasnost za određeno pitanje ili ne”.

Bonus video: