Dajkovićeve poruke beznačajne

Predsjednik Slobodne Crne Gore je lokalni funkcioner i bavi se pitanjima koja se na državnom nivou već definisana, rekli su iz Demokratske Crne Gore i GP URA komentarišući izjavu Dajkovića da treba sprovesti referendume o nezavisnosti, o NATO-u i Kosovu

22372 pregleda 75 reakcija 75 komentar(a)
Smatra da su potrebna tri referenduma: Dajković, Foto: Luka Zekovic
Smatra da su potrebna tri referenduma: Dajković, Foto: Luka Zekovic

Partija Vladislava Dajkovića Slobodna Crna Gora (SCG) nema parlamentarni status i njegova izjava, kao lokalnog funkcionera, da je potrebno sprovesti referendume o nezavisnosti, o NATO-u i Kosovu, nema značaja na državnom nivou.

To su “Vijestima” rekli predstavnici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, koji čine vladajuću većinu u glavnom gradu, čiji je dio i Dajkovićeva SCG.

Iz Nove srpske demokratije, sa kojima je SCG uz Pravu Crnu Goru u odborničkom klubu u lokalnom parlamentu, nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li dijele iste stavove kao Dajković. Na to pitanje nisu odgovorili ni iz Pokreta Evropa sad (PES), ni iz Demokratske narodne partije (DNP), čiji je lider Milan Knežević nedavno sa Dajkovićem razmatrao “modalitete saradnje... u odnosu na niz inicijativa i aktivnosti, u pravcu promovisanja zajedničkih političkih principa i aktivnosti”.

Dajković, koji je predsjednik SCG i i rukovodilac Službe za građane u Glavnom gradu, prije dva dana je gostujući na jednoj televiziji u Srbiji, rekao da je potreban referendum o nezavisnosti ili spajanju sa Srbijom, o povlačenju odluke o priznavanju Kosova i oko statusa Crne Gore u okviru NATO saveza.

Dajkovićeva SCG je na izborima u Podgorici nastupila u koaliciji okupljenoj oko bivšeg Demokratskog fronta i ima jednog odbornika.

Portparol Demokrata Mitar Paunović je kazao da sva navedena pitanja nijesu u nadležnosti bio koje lokalne vlasti ili njenog konstituenta, već su “u smislu magistralnog puta države definisana Sporazumom o vršenju vlasti na državnom nivou, u kom su jasno definisana sva pitanja koja je u javnosti problematizovao gospodin Dajković”.

“Što se tiče Demokratske Crne Gore, više puta smo jasno istakli i djelima pokazali koje su naše vrijednosti, što legitimišu i istraživanja javnog mnjenja koja upućuju da su građani Crne Gore većinski privrženi evropskom, evroatlantskom i prozapadnom putu nezavisne, suverene i građanske Crne Gore”, istakao je Paunović.

Podsjetio je da je Dajković nastupao u okviru izborne liste Za budućnost Podgorice, te da je Sporazum o vršenju vlasti zaključen sa tim savezom.

“U istom Sporazumu su navedeni principi i ciljevi od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave”, rekao je Dajković.

Predsjednica Kluba odbornika ″Može Podgorica – Ovo je naš grad!″, Milena Vuković (URA) je kazala da GP URA od svog nastanka ima jasnu spoljnopolitičku poziciju i vrlo jasne spoljno-političke prioritete koje od svog početka do danas nije promijenila.

“Zbog toga su nama, sva ova pitanja neupitna i zaista mi je, pomalo i neobično da komentarišem izjavu odbornika iz Glavnog grada vezano za teme koje se uopšte ne tiču opštinskog nivoa, a s druge strane, pripada partiji koja i nema parlamentarni status”, kazala je Vuković.

Dajković je u nedjelju pozvao premijera Milojka Spajića da smijeni potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja zbog njegove izjave povodom 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Dajković je u video izjavi na Fejsbuku istakao da je sa ogorčenjem pročitao izjavu u kojoj je potpredsjednik Đeljošaj NATO bombardovanje nazvao “humanitarnom” akcijom.

On je izjavu Đeljošaja nazvao “nesojskom i fukarskom”.

Bonus video: