Bivši odbornici PES-a ne ruše sporazum, ali traže funkcije

Novostvorena grupacija sa najviše odbornika u parlamentu Glavnog grada, tvrdi da većina i dalje postoji, ali uz promjenu konstituenata vlasti koja se “mora konstatovati i poštovati”

40677 pregleda 67 reakcija 40 komentar(a)
Ubrzo memorandum o zajedničkom djelovanju, Foto: Nikola Saveljic
Ubrzo memorandum o zajedničkom djelovanju, Foto: Nikola Saveljic

Odbornici Posebnog kluba Skupštine glavnog grada, koji su juče formalizovali zajedničko djelovanje sa Građanskim pokretom URA i Pokretom za promjene (PZP), danas će doći na zakazanu sjednicu lokalnog parlamenta, ali će tražiti da se “uvaži nova realnost” i da dobiju dio kolača vlasti sa kvote koju je na izborima dobio Pokret Evropa sad (PES), saznaju “Vijesti”.

U podgoričkom PES-u očekuju da im bivše kolege, koje od petka sa opozicijom dva puta nisu došle na sjednicu koja zato nije održana, dostave pisane zahtjeve o eventualnoj novoj podjeli vlasti, ali oni to do juče nisu uradili.

Odbornici GP URA, PzP-a i Posebnog kluba odbornika juče su se dogovorili o zajedničkom djelovanje u okviru parlamentarne većine Skupštine glavnog grada čime je, navode, riješena kriza vlasti u Podgorici.

“Naše zajedničko djelovanje u budućem periodu ima za cilj saradnju na programskim osnovama, uz potpuno poštovanje ranije potpisanog koalicionog sporazuma postojeće odborničke većine”, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, oni neće formirati poseban klub odbornika, već će nastaviti da funkcionišu zasebno. O svojim daljim koracima bi javnost trebalo da detaljnije upoznaju na konferenciji za medije koja bi trebalo da bude održana sjutra. Izvor lista je kazao da će biti najjači po broju odbornika (većine), a da računaju da će im se još neko od kolega pridružiti, o čemu zasada “ima naznaka”.

Skupština glavnog grada ima 58 odbornika, od čega 34 pripadaju vlasti, a 24 odbornika je iz reda opozicije. GP URA, PzP i Poseban klub će zajedno imati 11 odbornika, od čega URA i PzP imaju po tri, a Poseban klub pet odbornika.

Pokret Evropa sad nakon odlaska pet odbornika ima osam predstavnika u lokalnom parlamentu, klub odbornika ″Demokratski front – Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora″ ima četiri odbornika, nakon što je odbornik Prave prešao u klub ″Demokratski front – Demokratska narodna partija – Radnička partija″ kako bi mogli da formiraju odbornički klub, nakon što je odbornik DNP nastavio djelovanje kao nezavisni odbornik.

Klub odbornika ″Demokrate – Demos″ ima šest odbornika.

U zajedničkom saopštenju posebnog kluba, GP URa i PzP-a se ističe da parlamentarna većina i dalje postoji, ali uz promjenu konstituenata vlasti koja se mora konstatovati i poštovati.

“Očekujemo od svih činilaca vlasti konstruktivan pristup, uz poštovanje da naše naredno zajedničko djelovanje znači zajedničko djelovanje, zasada, 11 odbornika. Ostajemo otvoreni za saradnju sa drugim odbornicima koji dijele programske vrijednosti i žele da pomognu jačanju i poboljšanju rada gradske uprave. Ubrzo ćemo i zvanično potpisati memorandum o zajedničkom djelovanju čime će navedeni odbornici činiti najveću grupu odbornika u okviru parlamentarne većine”, navodi se u saopštenju.

Iz Pokreta Evropa sad su saopštili da formalizovana postizborna saradnja u Podgorici odborničkih klubova Nebojše Medojevića, Dritana Abazovića i Jakova Milatovića može biti jako ohrabrujući pristup ukoliko je cilj prekid opstrukcija u Glavnom gradu.

“Ukoliko su se ipak ove partije, koje su ispod ili na ivici cenzusa udružile da bi kreirale postizborni inženjering i dovodile u pitanje aktuelni koalicioni sporazum, onda im PES u tome neće biti sagovornik”.

Iz PES-a su saopštili da žele da vjeruju da će novi odbornički klub biti konstruktivan u narednom periodu, kako su i naveli u memorandumu i da će biti posvećen poštovanju koalicionog sporazuma, zasnovanog na izbornom legitimitetu i političkoj realnosti.

PES je, po koalicionom sporazumu, dobio pozicije gradonačelnice, glavnog gradskog arhitekte, glavnog administratora, rukovodioce dviju službi, direktore tri gradska preduzeća, dva sekretara, direktora Uprave lokalnih javnih prihoda, komandira Službe zaštite i spasavanja, direktore Gradskog pozorišta i Dnevnog centra.

Dio tog kolača traže njihove dojučerašnje partijske kolege iz Posebnog kluba. Poseban klub odbornika čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić koji su napustili PES i koji su bliski predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću. Sukob između dojučerašnjih kolega kulminirao je kada petoro odbornika posebnog kluba, kao ni predstavnici opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) nisu došli na sjednicu Skupštine glavnog grada 21. marta, čime nije bilo kvoruma za rad. Nisu se pojavili ni u ponedjeljak kada je sjednica trebalo da bude nastavljena. Tada su tražili da se sjednica odloži za danas.

Bonus video: