MUP formirao komisiju za provjeru biračkih spiskova povodom lokalnih izbora u Andrijevici i Budvi

Iz MUP-a su pojasnili da su obrazovali komisiju zbog, kako su naveli, velikog interesovanja javnosti za izborni proces povodom predstojećih izbora za odbornike u Andrijevici i Budvi

4674 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su saopštili da su na prijedlog resornog ministra Danila Šaranovića formirali komisiju za provjeru biračkih spiskova u opštinama Andrijevica i Budva.

Iz MUP-a su pojasnili da su obrazovali komisiju zbog, kako su naveli, velikog interesovanja javnosti za izborni proces povodom predstojećih izbora za odbornike u tim opštinama.

"Komisija ima zadatak da provjeri sve procedure koje se odnose na sređivanje baze podataka i registara koji su uvezani sa zbirkom podataka biračkog spiska radi obezbjeđenja njihove međusobne usklađenosti i tačnosti, kao i sređivanje same zbirke podataka", dodali su.

Prema njihovim riječima oni već vrše svakodnevne terenske provjere svih promjena prebivališta kako bi se, kako su naveli, osigurala relevantnost izbornog procesa.

"Cijeneći ulogu svih aktivnih subjekata u sprovođenju izbornog procesa, te polazeći od toga da je imperativ Ministarstva blagovremen, proaktivan i u skladu sa zakonima transparentan rad, predloženo je formiranje timova u cilju praćenja ažurnosti i tačnosti biračkog spiska od dana raspisivanja izbora za odbornike u opštinama Andrijevica i Budva do dana proglašenja konačnih rezultata", dodali su.

Iz MUP-a su istakli da je zadatak timova praćenje usmjeravanje i organizacija realizacije obaveza MUP-a koje proizilaze iz izbornih zakona, za vrijeme trajanja izbornog procesa.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ nadležan za vođenje biračkog spiska, vodi birački spisak u skladu sa izbornim zakonima koji su u skladu sa Ustavom Crne Gore", zaključili su.

Bonus video: