Bečić i Šaranović u zvaničnoj posjeti Briselu

Potpredsjednik Vlade i ministar će se sastati sa visokim zvaničnicima Evropske komisije

4190 pregleda 4 komentar(a)
Šaranović i Bečić, Foto: Vlada Crne Gore
Šaranović i Bečić, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović boraviće u zvaničnoj posjeti Briselu od 7. do 10. aprila.

Bečićev kabinet je saopštio da će u delegaciji biti i državna sekretarka i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Jovana Ostojić.

Kako je saopšteno, Bečić i Šaranović će se sastati sa visokim zvaničnicima Evropske komisije, među kojima su: komesarka za migracije i unutrašnje poslove Ilva Johanson, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova, kao i potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margitis Skinas.

"Zvanična posjeta je pirilika da se podsjeti na odlične rezultate postignute na polju deblokade institucija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u proteklih pet mjeseci, što je bio preduslov dinamiziranja našeg evropskog puta, ali i da se napravi konkretan presjek stanja vezano za ispunjenost privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Analiza i potvrda realizacije učinjenog, odnosno ispunjenosti velikog broja mjerila i operativnih zaključaka, ali i jasna agenda koraka i rezultata koji nas očekuju u narednim nedeljama, put su ka izvjesnom dobijanju IBAR-a u junu. Aktivnosti zamjenika premijera Bečića i ministra Šaranovića, kao i Vlade u cjelini, na svakom koraku su maksimalno usmjerene ka glavnom državnom cilju, a to je dobijanje IBAR-a, što je ključna pretpostavka da već u ovoj godini krenemo sa dinamičnim zatavranjem pregovaračkih poglavlja", navodi se u saopštenju.

"Tom cilju je podređena i nastupajuća posjeta Briselu čelnika bezbjednosnog sektora, a svakako da veliki zamajac ubrzanju našeg evropskog puta i pozitivnoj slici koju šaljemo ka Briselu daju gotovo svakodnevne, kontinuirane akcije procesurianja, hapšenja, zapljena, rasvjetljavanja krivičnih djela, privođenja pravdi bjegunaca od pravde, čišćenja državnih struktura od kriminala i korupcije, koje pokazuju volju, odlučnost i odličnu saradnju bezbjednosnog sektora i nadležnih tužilaštava sa ciljem izgradnje zemlje vladavine prava i jakih institucija, što je put ka sigurnoj tituli prve naredne članice EU", zaključuju iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Bonus video: