Vlada: Ugovora o lobiranju nema u Generalnom sekretarijatu

Vlada je dostavila Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja između Vlade i kompanije "Bipartisan Solution Inc." iz Vašingtona, koja, kako tvrde, dokazuje da je Vlada Dritana Abazovića za lobiranje nezakonito potrošila 350 hiljada eura.

4578 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti

Sporazum sklopljen između Vlade i kompanije za lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama "Bipartisan Solutions" ne egzistira u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade, prenosi Portal RTCG, rekavši da im je to saopšteno iz Vlade.

Prethodna Vlada, na čelu sa tadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem, kompaniju za lobiranje u SAD unajmila je u periodu od 23. decembra 2022, pa do kraja maja prošle godine kada je raskinut ugovor s kompanijom "Bipartisan Solutions", američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka.

To je posljednji u nizu ugovora o lobiranju koje su crnogorske vlasti potpisaivale sa američkim kompanijama još od 90-ih godina prošlog vijeka, podsjeća RTCG.

Vlada je dostavila Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja između Vlade i kompanije "Bipartisan Solution Inc." iz Vašingtona, koja, kako tvrde, dokazuje da je Vlada Dritana Abazovića za lobiranje nezakonito potrošila 350 hiljada eura.

Po podacima dostavljenim od Vlade, a na zahtjev Portala RTCG, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, analiza je pokazala da se Zakon o javnim nabavkama u ovom slučaju nije primjenjivao, prenosi taj medij. Zaključkom prethodne Vlade, kako se navodi, određeno je da se radi o usluzi.

U dokumentu se navodi da Planom javnih nabavki nije bilo planirano sprovođenje navedene usluge, kao ni sredstva Budžetom za sprovođenje navedene usluge kroz javne nabake, već retroaktivno je tražena saglasnost za sredstva nakon zaključenja ugovora. Ugovor je zaključen 13. decembra 2022, a Vlada je dala saglasnost za sredstva na sjednici od 26. januara 2023. godine. Potpisan je ugovor bez procedure javne nabavke, a samim tim je prekršen Zakon o javnim nabavkama u dijelu čl. 3 1 84, kao i u dijelu člana 8 (načela konkurentnosti).

Pored ovih nepravilnosti, kako je pokazala analiza Vlade, nije obezbijeđena ni konkurencija između lobista (zaključio je ugovor bez omogućavanja učešća drugih pravnih lica registrovanih za lobiranje na teritoriji SAD), te je izbjegnut postupak javnih nabavki u smislu Zakona o javnim nabavkama, čime je na nezakonit način omogućeno sticanje 350.000 iz tekuće budžetske rezerve, kompaniji iz Vašingtona, dodaje se.

Iz Vlade napominju da se sam sporazum sa kompanijom za lobiranje "Bipartisan Solutions" ne može naći u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade, već da su sporazum i dokazi o uplatama pribavljeni od Ministarstva finansija.

Prema ranijim medijskim izvještajima, zvanična Podgorica je prve lobiste angažovala 1995. godine, u vrijeme Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crna Gora je bez prestanka imala lobiste u SAD pune dvije decenije, od 1995. do 2015. godine.

Ugovori o lobiranju su uobičajena praksa u SAD, a detalji o njima objavljuju se na internet stranici Akta o registraciji stranih agenata (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde.

Podgorica je za usluge lobističke kompanije "Orion Strategies“ za prvih šest mjeseci 2010. godine, platila više od 452.000 dolara, objavilo je tada Ministarstvo pravde SAD. Shodno ugovoru, potpisanom prvi put 14. novembra 2008. godine, Crna Gora je za ove usluge godišnje plaćala pola miliona dolara.

Krajem 2010, Crna Gora je produžila ugovor o pružanju savjetničkih usluga sa pravnom kancelarijom „Pejdž Ref“ na još dvije godine, do 15. novembra 2012. godine, za ubrzanje napredovanja Crne Gore ka NATO-u. U tom periodu, Crna Gora je toj lobističkoj kući isplatila milion dolara.

Međutim, nije moguće precizno utvrditi koliko novca je potrošeno na lobiranje jer su ugovori bili podložni promjenama.

Nakon 2015. uslijedila je sedmogodišnja pauza, do potpisivanja ugovora sa "Bipartisan Solutions".

Bonus video: