Većina mijenja Poslovnik, manjinske stranke se nisu dogovorile: BS gurao Gutića, vlast bi Camaja

Prema tvrdnjama jednog sagovornika, BS smatrao da treba da ima potpredsjednika jer je najjači manjinski politički akter, a manjinske partije iz većine da to pripada njima i da je uređeno sporazumom o vlasti

32873 pregleda 55 reakcija 11 komentar(a)
Izmjene prečica za popunu jedne pozicije: Mandić, Pejović i Popović, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore
Izmjene prečica za popunu jedne pozicije: Mandić, Pejović i Popović, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore

Vladajuća većina zatražila je izmjenu načina predlaganja kandidata za potpredsjednika Skupštine iz manjinskih partija zato što te stranke nisu mogle da se dogovore o tome ko bi trebalo da pokriva tu funkciju, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, opoziciona Bošnjačka stranka (BS) predlagala je krajem prošle godine da na toj poziciji bude njihov poslanik i potpredsjednik Damir Gutić, dok je kandidat manjinskih partija koje su dio vlasti poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj.

BS je, prema tvrdnjama jednog sagovornika, smatrao da treba da ima potpredsjednika jer je najjači manjinski politički akter, a manjinske partije iz parlamentarne većine da to pripada njima i da je to pitanje uređeno koalicionim sporazumom o vlasti.

Iz BS-a nisu juče željeli za “Vijesti” da komentarišu predlog da potpredsjednika iz manjinskih stranaka ne moraju predlagati svi poslanici tih partija. S druge strane, iz vladajuće većine nezvanično su rekli “Vijestima” da je cilj izmjena “deblokada” procesa izbora potpredsjednika.

Poslovnik Skupštine u članu 19 stav 2 propisuje da kandidata za potpredsjednika iz manjinskih stranaka predlažu svi poslanici tih partija. Međutim, skupštinska većina predložila je juče rješenje za koje nije potrebna jednoglasna podrška - da kandidata mogu predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika tih stranaka ili manjinska partija.

U obrazloženju predloga izmjena piše da bi se njihovo usvajanje moglo “pravno opravdati potrebom za osiguranje jednakih prava i mogućnosti za sve poslanike, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina”. Tvrde da bi izglasavanje predloga moglo doprinijeti “većoj efikasnosti i pluralizmu u radu Skupštine, što je u krajnjem interesu svih građana Cme Gore”.

Predlog su potpisali Camaj, Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad), Slaven Radunović (Nova srpska demokratija), Boris Bogdanović (Demokrate), Milan Knežević (Demokratska narodna partija) i Bogdan Božović (Socijalistička narodna partija).

Vladajuće partije su krajem 2020. godine izmijenile Poslovnik i u njega unijele rješenje da je za predlaganje potpredsjednika iz manjinskih stranaka potrebna jednoglasna podrška njihovih poslanika.

Prema Poslovniku, broj potpredsjednika utvrđuje Skupština, na predlog njenog šefa. Aktuelni saziv odlučio je da ima četiri. Osim onog iz manjinskih partija, najmanje jedan potpredsjednik bira se iz opozicije (na njen predlog) i najmanje jedan iz manje zastupljenog pola (žena).

Skupština, na čijem je čelu Andrija Mandić (Nova srpska demokratija), zasad ima dva potpredsjednika - Borisa Pejovića, koga je na poziciju predložio njegov Pokret Evropa sad, i Zdenku Popović, koju su iz reda žena predložile njene Demokrate.

Opozicija još nije predlagala kandidata, ali su iz najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS) kazali da namjeravaju to da učine.

“Naravno da ćemo predložiti potpredsjednika i iskoristiti pravo koje nam pripada kao najjačoj opozicionoj partiji. O kandidatu ćemo ubrzo obavijestiti javnost”, rekao je “Vijestima” šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić. Kao potencijalni kandidati DPS-a za potpredsjednike nezvanično su se pominjali poslanici te stranke Nikola Rakočević i Aleksandra Vuković Kuč.

Mugoša: Potpredsjednik po “ukusu” većine

Šef poslaničkog kluba opozicionih Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, kritikovao je juče predlog izmjena Poslovnika, rekavši da to predstavlja “nastavak demonstracije ‘gole sile’ parlamentarne većine”.

“Potpredsjednik parlamenta iz reda manjinskih partija neće biti onaj koga podrže poslanici manjinskih partija (kako je važeće rješenje), nego onaj koji je po ‘ukusu’ većine”, napisao je on na mreži “Iks”.

Bonus video: