Na izborima u Andrijevici najvjerovatnije šest učesnika: DPS i PES samostalno, SNP i DCG još pregovaraju

Iz većine lista su “Vijestima” saopštili da razgovori još traju, te da je stoga moguće pravljenje širih koalicija

27117 pregleda 20 reakcija 7 komentar(a)
Andrijevica, Foto: Tufik Softić
Andrijevica, Foto: Tufik Softić

Na lokalnim izborima u Andrijevici najvjerovatnije će učestvovati šest lista – Demokratske partije socijalista (DPS), Pokreta Evropa sad (PES), koalicije koju čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratske narodne partija (DNP), Prava Crna Gora (PCG) i Slobodna Crna Gora, kao i dvije nezavisne liste – “Za budućnost naše djece” i “Vasojevićki pokret ujedinjenja” koje su okupljene oko nekadašnjeg funkcionera SNP-a u toj opštini Ivana Radojevića, odnosno bivšeg bivšeg potpredsjednika opštine iz redova NSD Veska Raketića.

O koaliciji Demokrata i Socijalističke narodne partije (SNP) vode se pregovori sa neizvjesnim ishodom, a “Vijesti” nezvanično saznaju da je SNP u pregovorima i sa NSD, odnosno koalicijom okupljenom oko njih. Predsjednik opštinskog odbora SNP Željko Jelić potvrdio je “Vijestima” medijske navode da su sa Demokratama postigli “načelan dogovor, ali da ostaje da to verifikuju organi dvije partije”. Iz vrha Demokrata je listu rečeno da “to još nije gotovo”.

Ipak, iz većine lista su saopštili da pregovori još uvijek traju, te da je stoga moguće pravljenje još širih koalicija

Iz PES-a nisu odgovorili na koji će način izaći na izbore u ovoj opštini, već su poručili da će “blagovremeno obavijestiti”. Predsjedništvo te stranke prošle sedmice je saopštilo da su spremni za samostalan nastup u opštinama gdje će se održati lokalni izbori.

Lider “Vasojevićkog pokreta ujedinjenja” Vesko Raketić “Vijestima” je kazao da su oni otvoreni za koaliciju sa svima osim sa DPS-om i SNP-om, ali i da postoji mogućnost da broj lista na ovim izborima bude manji, jer smatra da može doći do novih predizbornih koalicija.

Raketić
Raketićfoto: TV Vijesti

Predsjednik DNP-a Milan Knežević je ove sedmice kazao da su na “nedavno održanom skupu uputili poziv svim listama izuzev DPS da naprave zajedničku listu”.

“Pošto se sada u Andrijevici formiraju neke građanske liste, pozivam listu i gospodina (Ivana) Radojevića koji je predvodi da nam se pridruže. Više ne postoje nikakve prepreke da zajedno sa našom koalicijom napravi jednu veliku listu, a mislim i da je to očekivanje građana Andrijevice. Ne postoji više nijedan razlog koji su oni ranije navodili da bi opstruirali formiranje te široke koalicije”, rekao je lider DNP na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen sporazum o saradnji sa SCG, koja će biti njegov koalicioni partner u ovoj opštini.

On je dodao da “ljudi koji su glasali za smjene pojedinih funkcionera sa DPS-om nisu na listi”, aludirajući time na nezavisnog odbornika Mijodraga Dragovića koji je zajedno sa opozicionim odbornicima tražio razrješenje predsjednika opštine Željka Ćulafića.

Dragović je nakon toga isključen iz NSD, a “Vijestima” je potvrdio da će na predstojećim izborima biti na listi “Vasojevićkog pokreta za ujedinjenje”.

Knežević nije htio da komentariše ovu listu i dodao da “kad ona bude formirana, imaće jasan stav o njoj”.

DPS je “Vijestima” potvrdio da na izbore idu samostalno, a nezvanične navode da su podijeljeni su odbacili.

Radojević, lider nezavisne liste “Za budućnost naše djece” potvrdio je da je spreman na razgovor sa svim političkim subjektima koji postoje u Andrijevici, ali da od partija koje su činile vlast u nekom trenutku očekuje odgovor “na koji način će se politika razlikovati od dosadašnje”.

Samostalni odbornici Bogdan Mijović i Milan Mirković, koji su u opštinski parlament ušli sa liste Demokrata, odnosno SNP-a su “Vijestima” kazali da se na predstojećim izborima neće kandidovati, ali ni da se neće uključivati u kampanju.

Na lokalnim izborima 2020. godine vlast je formirala koalicija NSD, Demokrata i SNP-a tijesnom većinom od 16 odbornika, dok su opozicioni DPS i SD osvojili 15 mandata. Za predsjednika opštine izabran je Željko Ćulafić iz SNP-a, za šefa lokalnog parlamenta Mladen Đukić iz Demokrata, dok je potpredsjedničku funkciju zadužio Raketić ispred NSD.

Ćulafić
Ćulafićfoto: SNP

Raketić je smijenjen sa te pozicije u decembru 2022. godine glasovima opozicionih DPS-a i SD-a i tadašnjeg odbornika Demokrata Mijovića, od koga se lokalni odbor njegove partije tada ogradio. Mijović jedan period nije dolazio na sjednice u znak protesta što nije izabran za predsjednika Skupštine. Smjena Raketića je inicirana od strane predsjednika opštine, ali su odbornci SNP-a ostali uzdržani jer “nisu htjeli da glasaju sa DPS-om”.

Ipak, kriza vlasti u ovoj opštini je počela u junu prošle godine kada su opozicioni odbornici i tadašnji odbornik NSD Mijomir Dragović podnijeli zahtjev za smjenu Ćulafića i Đukića, ali su pokušaji da se ta sjednica održi osujećeni jer okupljeni građani nisu dozvoljavali njeno održavanje.

Usljed nemogućnosti održavanja sjednica, u ovoj opštini nije usvojen budžet, pa je Ministarstvo javne uprave u martu ove godine uvelo prinudnu upravu u toj opštini, a predsjednik države Jakov Milatović je nove izbore raspisao za 2. jun. Rok za predaju lista ističe 7. maja u ponoć.

Bonus video: