Mićunović u Beogradu trošio duplo više nego da je u Rusiji

“Revizijom je utvrđeno da su ambasade u Ruskoj Federaciji, Srbiji, Belgiji, Misija Crne Gore pri NATO i Generalni konzulat u Republici Srbiji isplatili gotovinski iz blagajne troškove u iznosu od 393.626 eura, što čini 22,50 odsto ukupnih troškova ovih predstavništava. Najviše gotovine iz kase potrošile su ambasada u Srbiji, 238.794 eura, i ambasada u Rusiji-102.007,88 eura”, navodi se u Izvještaju DR
352 pregleda 21 komentar(a)
Branislav Mićunović
Branislav Mićunović
Ažurirano: 01.08.2017. 05:46h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na finansijske izvještaje crnogorskih ambasada u Beogradu, Moskvi, Briselu, kao i predstavništava pri NATO-u i Evropskoj uniji (EU) za 2016. godinu.

U objedinjenom izvještaju za ova diplomatsko-konzularna predstavštva, DRI je upozorila da navedena predstavništva nijesu trošila novac u granicama odobrenih sredstava i po namjenama utvrđenim budžetom Ministarstva vanjskih poslova.

“Revizijom je utvrđeno da su ambasade u Ruskoj Federaciji, Srbiji, Belgiji, Misija Crne Gore pri NATO i Generalni konzulat u Republici Srbiji isplatili gotovinski iz blagajne troškove u iznosu od 393.626 eura, što čini 22,50 odsto ukupnih troškova ovih predstavništava. Najviše gotovine iz kase potrošile su ambasada u Srbiji, 238.794 eura, i ambasada u Rusiji-102.007,88 eura”, navodi se u Izvještaju DRI.

Ambasador u Beogradu je Branislav Mićunović, a u Moskvi Igor Jovović.

U DRI su naveli da predstavništva nisu dokumentovala trošak od 17.908 ili da su ih pravdali neadekvatnom dokumentacijom.

“I to Stalna misija pri EU iznos od 15.547 eura, Misija pri NATO iznos od 1.282 eura i ambasada u Belgiji iznos od 1.079 eura”, navodi se u izvještaju.

Revizijom izvještaja DRI je utvrdila da su diplomatska predstavništva za 46. 142 eura premašila predviđene troškove zakupa stanova za zaposlene. Ambasada u Srbiji potrošila je za zakup stanova 10.913 eura više od predviđenog, misija pri EU 26.677 eura i misija pri NATO 8.551 eura.

U izvještaju se dodaje da je Ministarsvo dalo saglasnost da tri diplomatska predstavništva isplate troškove zakupa stanova za zaposlene u većem iznosu od utvrđenog limita.

Dodaje se i da su ambasada u Srbiji, te stalne misije pri EU i NATO plaćali troškove mobilnih telefona za sve zaposlene, iako je Pravilnikom o korišćenju mobilnih telefona za zaposlene u DKP propisano da pravo na troškove mobilnih telefona ima šef predstavništva, drugi diplomata po rangu, šef konzularne službe i vozač, ukoliko predstavništvo ima više od četiri zaposlena.

Ambasada u Srbiji nije razdvojila donacije predstavništva i transakcije za potrebe drugih državnih organa što je, kako navode iz DRI, otežavalo kontrolu donacija i njihovog trošenja. “Revizijom je utvrđeno da dio sredstva od donacija nije uplaćivan na namjenski račun već na račun za redovno poslovanje”, kažu iz DRI.

Bonus video: