Sinkevičius: Crnoj Gori otvorena vrata EU; Martinović: Predano ostvarujemo obećani napredak

“Drago mi je da vidim da EU uživa tako veliko povjerenje crnogorskih građana. Vrata EU su otvorena Crnoj Gori” rekao je Sinkevičius

4541 pregleda 7 komentar(a)
Sinkavičius i Martinović, Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
Sinkavičius i Martinović, Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Vrata Evropske unije (EU) otvorena su za Crnu Goru, poručio je evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Viriginijus Sinkevičius u razgovoru sa crnogorskim ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimirom Martinovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Sinkevičius je, na sastanku u Briselu, poručio da EU u potpunosti podržava Crnu Goru ne njenom evropskom putu.

“Drago mi je da vidim da EU uživa tako veliko povjerenje crnogorskih građana. Vrata EU su otvorena Crnoj Gori” rekao je Sinkevičius.

On je, kako se navodi, pozdravio uspjeh Vlade i Ministarstva postignut u posljednjih šest mjeseci, čestitao na usvojenom Zakonu o upravljanju otpadom i ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa daljim progresom, u smislu sprovođenja aktivnosti iz oblasti životne sredine.

Sinkevičius je pozdravio i incijativu Crne Gore da se pridruži EU LIFE Programu.

"I obećao ubrzanje postupka usvajanja Nacrta ugovora o pristupanju od Evropske komisije (EK), a sve u cilju finalizovanja procedura EU i nacionalnih procedura, a kako bi Crna Gora mogla da koristi fondove iz ovog programa što je prije moguće”, dodaje se u saopštenju.

Martinović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, rekao da su svjesni važnosti aktuelnog momenta za Crnu Goru i odlučnosti EU da pomogne na putu dostizanja punopravnog članstva.

"Predano ostvarujemo obećani napredak, slijedeći evropske vrijednosti i principe posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštiti prirode i klimastkih promjena, kroz sprovođenje ubrzanih reformi za dobrobit svih crnogorskih građana", kazao je Martinović.

Na sastanku je istaknuto da je Poglavlje 27 veoma kompleksno i zahtjevno.

“U tom smislu EK ostaje otvorena za obezbjeđivanje daljih finansijskih sredstava i tehničku podršku Crnoj Gori kako bi ispunila završni kriterijum završnog kriterijum iz Akcionog plana”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: