Ivanović: Crna Gora zainteresovana za unaprijeđenje saradnje sa Saudijskom Arabijom

Iz MVP su kazali da je tokom posjete razgovarano o saradnji u multilateralnim okvirima, a Ivanović je podsjetio na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za 2026-2027

9282 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora je posvećena jačanju bilateralnih veza, a intenzivirani kontakti sa Saudijskom Arabijom potvrda su zainteresovanosti za unapređenje saradnje, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su podsjetili da je Ivanović boravio u zvaničnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, na poziv šefa diplomatije te države princa Faisala bin Farhan Al Sauda.

Ivanović je upoznao saudijskog kolegu sa vanjskopolitičkim prioritetima aktuelne Vlade i glavnim ciljem - članstvom u Evropskoj uniji (EU).

On je kazao da je Crna Gora posvećena jačanju bilateralnih veza i da su, u tom smislu, intenzivirani kontakti sa Saudijskom Arabijom, potvrda zainteresovanosti za unapređenje saradnje, prvenstveno u oblastima turizma, energetike, investicija i kulture.

“Drago mi je što ovom posjetom potvrđujemo posvećenost snaženju političkog dijaloga I sveukupnih odnosa, kao i intenziviranju saradnje dva ministarstva vanjskih poslova, kao nosilaca i koordinatora dalje međudržavne saradnje”, kazao je Ivanović.

Iz MVP su kazali da je tokom posjete razgovarano o saradnji u multilateralnim okvirima, a Ivanović je podsjetio na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za 2026-2027.

Filip Ivanović u Saudijskoj Arabiji
foto: MVP

Al Saud je kazao da su zainteresovani za dalje jačanje bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije.

“On je ocijenio da posebno važnu ulogu u tom kontekstu ima biznis zajednica, kao ključni faktor u povezivanju i jačanju odnosa između zemalja, ali i uspostavljanju veza između dva naroda”, kaže se u saopštenju.

Al Saud je zahvalio na podršci Crne Gore Rijadu kao domaćinu Expo-a 2030. godine, ističući da je i to još jedan okvir u kojem će dvije države u narednom periodu ostvariti bližu saradnju.

“Dogovoreno je intenziviranje kontakata u pravcu jačanja ugovorne osnove kao preduslova za dalji razvoj saradnje, u prvom redu između dva ministarstva vanjskih poslova, ali i ostalim oblastima, poput Memoranduma o saradnju u oblasti turizma, potpisanog jula prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom sastanka bilo riječi i o rezidentnom predstavljanju Crne Gore u Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu da je otvaranje ambasade u Rijadu u srednjeročnom planu širenja crnogorske diplomatsko-konzularne mreže.

Navodi se da je saudijska strana spremna da pruži potrebnu podršku.

Ivanović i Al Saud su razgovarali i o aktuelnim regionalnim prilikama i konfliktima na globalnom planu, sa posebnim osvrtom na Bliski Istok.

“Ocijenili su da pronalaženje rješenja za okončanje konflikata i uspostavljanje trajnog mira predstavlja prioritet svih partnera i međunarodne zajednice, kao i da je u tom procesu, značajan svaki glas koji doprinosi deeskalaciji”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su zaključili da je posjeta Ivanovića Saudijskoj Arabiji prva odlazna posjeta na visokom nivou od 2010. godine i da predstavlja važan korak za dalji razvoj sveukupnih međudržavnih odnosa.

Bonus video: