Odbornici DPS ćutali za govornicom, sjednica SO Pljevlja prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Saša Ječmenica je kazao da je do problema došlo pošto je skupštinska većina glasala za predlog odbornika Pokreta za Pljevlja Božidara Bajića suprotno imperativnoj zakonskoj normi koja je sadržana u Pravilniku o radu SO Pljevlja

9438 pregleda 4 komentar(a)
Alavać ćutao deset minuta, Foto: Goran Malidžan
Alavać ćutao deset minuta, Foto: Goran Malidžan

Sjednica Skupštine opštine (SO) Pljevlja danas je, nakon četvoročasovnog rada, prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a njen nastavak biće naknadno određen.

Sjednica je prekinuta poslije pauze koju je dala predsjednica lokalnog parlamenta Jovana Tošić, nakon što su dvojica odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Haris Alavać i Saša Ječmenica u znak protesta, svoje vrijeme predviđeno za diskusiju, iskoristili da ćute za skupštinskom govornicom.

Njih dvojica su se na taj korak odlučili nakon što u u 14 sati nije data duža pauza, koja je kako tvrde po Poslovniku o radu predviđena nakon četiri sata neprekidnog rada.

Poslije pauze koju je u trajanju od 15 minuta dala predsjednica Skupštine, u sali se pojavilo samo 11 od 34 odbornika, koliko ima u lokalnom parlamentu, među kojima je i Ječmenica kojeg je pauza zatekla u trenutku dok je ćutao za skupštinskom govornicom.

"Od 34 odbornika sjednici prisustvuje 11 odbornika, te Skupština ne može nastaviti sa radom i punovažno odlučivati. Zamolila bi šefove odborničkih klubova da se sastanemo i dogovorimo nastavak sjednice", rekla je Tošić.

Ječmenica je kazao da je do problema došlo pošto je skupštinska većina glasala za predlog odbornika Pokreta za Pljevlja Božidara Bajića suprotno imperativnoj zakonskoj normi koja je sadržana u Pravilniku o radu SO Pljevlja.

Ječmenica ćuti za govornicom
Ječmenica ćuti za govornicomfoto: Goran Malidžan

"Pokušali su da izvedu jedno pravno nasilje i mi smo se opredjelili za branjenje ćutanjem. Htjeli smo da ćutimo kao znak protesta na svekupna dešavanja i nije prvi put da odbornik Bajić predladže nešto što je suprotno poslovniku. Imamo i problem da zadržimo odbornike skupštinske većine. Sada vidite građani za koga ste glasali. Ovo se nije desilo i ovo je presedan u modernoj crnogorskoj istoriji i parlamentarizmu", rekao je Ječmenica.

Njegov partijski kolega Haris Alavać prije nego što je prvih deset minuta koje mu po Poslovniku pripadaju da govori, iskoristio da ćuti za skupštinskom govornicom, rekao je da je to vid borbe sa političkim nasiljem koje Bajić sprovodi u Skupštini.

"Iskoristiću da narednih deset minuta odćutim jer je pozvao na kršenje Poslovnika o radu ovog parlamenta koji uređuje na koji način i kako se radi u parlamentu. Tako da ću iskoristiti pravo da narednih deset minuta ovdje ćutim", rekao je Alavać.

Četrdesetak sekundi prije isteka deset minuta prekinuo je ćutanje i pozvao odbornike da pozovu predsjednicu Skupštine da da pauzu "kako bi mogli da ostvare svoje potrebe a ne da zbog politikanstva i drugog pravnog nasilja slušaju gospodina Bajića".

"Zato vas pozivam da glasate kako u svim narednim tačkama kako se ja i moje kolege ne bi obraćale na isti način, jer smo prinuđeni da se ovim gandijevskim načinom borimo zato što kršite poslovnik i protiv nasilja u politici”, rekao je Alavać.

Predsjednica Skupštine je kazala da je na ovaj način Alavać iskazao nepoštovanje prema građanima i da je prekršio Poslovnik jer nije govorio o tački koja je na dnevnom redu.

Nakon toga za govornicu je izašao Ječmenica i rekao je da će on iz istog razloga deset minuta ćutati za govornicom.

Predsjednica ga je upozorila da na taj način krši Poslovnik o radu, a nakon što je Ječmenica pitao koji član krši dala je pauzu od 15 minuta.

Prije pauze odbornici su usvojili Izvještaj o radu opštinskog preduzeća "Grijanje" koje gazduje gradskom toplanom u centru grada.

Direktor preduzeća Vlade Tošić kazao je da su prošlu godinu završili sa gubitkom, u iznosu od 31.019 eura. Rekao je da skoro 50 odsto svih zaposlenih čini administracija.

Preduzeće ima 33 zaposlena radnika na neodređeno vrijeme od kojih čak 16 u administraciji, a 17 ih radi u proizvodnji.

"Analizirajući poslovanje dolazi se do zaključka da je preduzeće prezaduženo. U julu i avgustu došlo je do smjene rukovodstva u Preduzeću. Isto je konstatovalo da je prethodno rukovodstvo sve činilo kako bi preduzeće dovelo u što nezavidniji položaj", navodi Tošić u izvještaju.

Zapošljavanje u administraciji, neplaćanje uglja, poreza i doprinosa i odbijanja poslova koje je nudila Opština kao osnivač preduzeća, samo su neke od razloga koji su preduzeće doveli u nezavidnu situaciju.

U "Grijanju" smatraju da sadašnje cijene usluge grijanja treba povećati.

Sadašnja cijena grijanja za stambene prostore iznosi 0,60 eura po metru kvadratnom, a 1,92 eura po metru kvadratnom za poslovne prostore bez PDV-a.

Od naplate usluga grijanja preduzeće je prošle godine prihodovalo 446.888 eura skoro 90 odsto od svih ostvarenih prihoda u prošloj godini.

"Sadašnje cijene usluge grijanja, koje se nijesu mijenjale 12 godina i pored evidentne inflacije, porasta cijene uglja i troškova života, bi se trebale korigovati u skladu sa ukupnim promjenama cijena, da bi se podmirili ukupni troškovi poslovanja", navodi Tošić u izvještaju.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj preduzeće zagrijeva 397 stanova i 72 poslovna prostora u centru grada ukupne površine 33.654 metra kvadratna. Godišnje se u kotlarnici sagori oko 1.800 tona uglja.

Skupština je glasovima većine odbornika usvojila i Izvještaj o radu preduzeća Komunalne usluge, Zavičajnog muzeja i Centra za sport i rekreaciju.

U trenutku kada je prekinuta sjednica na dnevnom redu je bio Izvještaj o radu Dnevnog centra u Pljevljima.

Bonus video: