Dragaš: Negativni izvještaj Stejt departmenta potvrdio zloupotrebe Abazovićeve Vlade

"Ovaj izvještaj u potpunosti je podudaran sa izvještajem Evropske komisije za 2023. koji je ukazao na političku blokadu i ustavnu krizu izazvanu (ne)radom Abazovićeve Vlade u tehničkom mandatu"

8061 pregleda 14 komentar(a)
Dragaš, Foto: PES
Dragaš, Foto: PES

Negativni izvještaj Stejt departmenta za 2023. godinu potvrdio je zloupotrebe Abazovićeve Vlade na koje smo upozoravali, saopštio je danas Tihomir Dragaš, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES).

"Pokret Evropa sad saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Abazovićeve Vlade naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda DPS vladavine. Ovaj izvještaj u potpunosti je podudaran sa izvještajem Evropske komisije za 2023. koji je ukazao na političku blokadu i ustavnu krizu izazvanu (ne)radom Abazovićeve Vlade u tehničkom mandatu", istakao je Dragaš u saopštenju.

On je dodao da izvještaj potvrđuje da je, uprkos najkraćem vijeku parlamentarne podrške, Abazovićeva Vlada stigla da zapošljavanje u državnim kompanijama i javnoj administraciji stavi u službu podizanja sopstvenog rejtinga u izbornim procesima.

"Taj period najbolje oslikava primjer imenovanja funkcionera URA-e, brucoša, kojeg je Abazović na sjednici Vlade predstavio kao diplomiranog inženjera, ne bi li obmanom javnosti argumentovao predlog za imenovanje u OD kompanije PROCON. Još skandalozniji primjer je imenovanje Milorada Vukovića, oca potpredsjednika DPS-a Ivana Vukovića, protiv kojeg se Abazović navodno bori, na čelo OD Održavanje željezničkih voznih sredstava koje je prethodno doveo do minusa od šest miliona eura. Takođe, za Bord direktora EPCG-a, nekadašnjeg direktora ANB-a Vladana Jokovića je preporučilo članstvo u Glavnom odboru DPS-a, zahvaljujući kome je predsjednik URA-e i postao premijer", istakao je Dragaš u saopštenju.

On je dodao da je sve ovo, Abazović demagoški i manipulativno pravdao time što "svaki drugi građanin nije Nikola Tesla".

"Ne treba zaboraviti ni elemente kršenje ljudskih prava i afirmativnog odnosa prema učesnicima torture i mučenja na šta izvještaj Stejt departmenta posebno skreće pažnju. U vezi sa tim, ne smijemo zaboraviti da je ministar Adžić devet mjeseci oklijevao da suspenduje policijske službenike optužene za torturu, što mu je bila zakonska obaveza. Ovakva samovolja i izostanak empatije prema žrtvama policijske torture izazivali su negodovanje organizacija civilnog sektora i aktivista za ljudska prava, što je Adžić nazivao 'hajkom'. Predmetni izvještaj konstatuje ono što od osnivanja Pokreta Evropa sad govorimo moje kolege i ja - da je Abazovićeva Vlada bila bez legitimiteta, štetočinska i prevarantska kako prema evroatlanstkim partnerima kojima je obećala ono što nije isporučila, tako i prema građanima. Tačnije, Abazović nije prevario samo one kojima ništa nije obećao", poručio je Dragaš.

Bonus video: