Bečić: Ulazak u EU 2028. naš najveći državni interes, očistićemo zemlju od kriminala

“U prethodnim mjesecima svjedočimo impresivnim rezultatima koji su rezultat odlične, zdrave i partnerske saradnje bezbjednosnog sektora, tužilaštva i EUROPOL-a, a koji pokazuju da država Crna Gora i njene institucije kontinuirano, hrabro i odlučno pobjeđuju organizovani kriminal i korupciju", kazao je potpredsjednik Vlade

6359 pregleda 12 komentar(a)
Bečić i Popa sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Bečić i Popa sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Uspjeli smo ne samo da deblokiramo, već da izuzetno dinamiziramo evropski put Crne Gore, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, na čelu sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Bečić je nakon prezentacije ostvarenih rezultata istakao veliko zadovoljstvo ostvarenjima 44. Vlade i nove vlasti nakon gotovo šest mjeseci mandata, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

“Najveći dio posla koji je u nadležnosti Vlade, a tiče se privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 već je završen, tako da sa puno optimizma čekamo naredne mjesece, očekujući prvo veliko priznanje krajem juna dobijanjem IBARA, a drugo krajem godine zatvaranjem velikog broja pregovaračkih poglavlja. Ulazak u Evropsku uniju 2028. godine kao 28. članice je naš najveći državni interes i istorijsko nasleđe za buduće naraštaje. Ostvarenje tog cilja i sna mnogih generacija je iznad bilo kog drugog partijskog ili pojedinačnog interesa, zato su svi naši kapaciteti usmjerni ka nastavku progresa na evropskom putu”, istakao je Bečić.

Bečić se, u svojstvu koordinatora organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i potpredsjednika za bezbjednost, osvrnuo i na ostvarene rezultate posljednjih mjeseci na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji su, kako se navodi u saopštenju, pozdravljeni i izvan granica naše zemlje.

“U prethodnim mjesecima svjedočimo impresivnim rezultatima koji su rezultat odlične, zdrave i partnerske saradnje bezbjednosnog sektora, tužilaštva i EUROPOL-a, a koji pokazuju da država Crna Gora i njene institucije kontinuirano, hrabro i odlučno pobjeđuju organizovani kriminal i korupciju. Zaštićenih nema, nedodirljivih nema, igranja sa državom nema, služenja mafiji u ime države nema, a nezavisne institucije rade svoj posao beskomrpomisno, posvećeno i profesionalno, po slovu zakona i Ustava. Djelima se pokazuje da nadležne organe ne interesuje kako se neko zove, koje je pripadnosti po bilo kom osnovu, već da li se smatra da je učinilac krivičnih djela ili ne, da li je radio za mafiju ili nije, da li je gazio zakon ili nije", kazao je potpredsjednik Vlade.

Bečić je dodao da zato u raznim fazama, različitim vremenskim periodima, različite strane burno reaguju pokušavajući napraviti bezuspješan pritisak, ali će zato on uvijek snažno podržati i stati svom snagom iza svih moralnih i profesionalnih pripadnika bezbjednosnog sektora i drugih nadležnih organa koji, kako je kazao, bez obzira na rizike i izazove, bez obzira ko je sa druge strane i koliko je moćan, rade svoj posao časno i sa sve većom motivacijom, zbog čega, kako ističe, kod njega imaju naklon, pohvale, ali i podršku u svakom trenutku.

“Očistićemo zemlju od kriminala i korupcije, najvećeg zla današnjice, pobijedićemo sve narko kartele i kriminalne grupe, jer od države niko ne može biti jači, a bezbjednosni sektor i državne institucije će biti oslobođene od korumpiranih i kriminalizovanih pripadnika i službenika, jer dosta je bilo brukanja časne uniforme crnogorskih bezbjednosnih službi”, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Bonus video: