Ivančević: Građanska opozicija funkcioniše kao raštimovani instrument

"U svom javnom djelovanju građanska opozicija, bez snage i ozbiljne namjere da se distancira od desničarskih, nacional-šovinističkih snaga, sistemom sačme širi ideologiju opšteg društvenog samoponiženja, horski ponavljajući teze o opštoj kriminalizaciji društva i države, stvarajući iluziju da je Crna Gora najgore mjesto za život u bližem i širem okruženju", naveo je Ivančević
52 pregleda 32 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska.me
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska.me
Ažurirano: 30.07.2017. 09:21h

Građanska opozicija u Crnoj Gori je rascjepkana i nalazi se u začaranom krugu političke imaginacije iz koje i ne pokušava potražiti izlaz. Umjesto ozbiljne strategije i zajedništva, funkcioniše kao raštimovani instrument čije tonove je teško i gotovo nemoguće razumjeti, ocijenio je predsjednik Crnogorske Dragan Ivančević.

Takvim svojim djelovanjem, kako je istakao, zbunjuje svoje biračko tijelo i uskraćuje nadu građanima u ozbiljne društvene promjene, neophodne društvu i državi.

"U svom javnom djelovanju građanska opozicija, bez snage i ozbiljne namjere da se distancira od desničarskih, nacional-šovinističkih snaga, sistemom sačme širi ideologiju opšteg društvenog samoponiženja, horski ponavljajući teze o opštoj kriminalizaciji društva i države, stvarajući iluziju da je Crna Gora najgore mjesto za život u bližem i širem okruženju. Mi u Crnogorskoj smatramo da nas ovakav politički pristup udaljava od tako željenih i neophodnih društvenih promjena jer obiluje populizmom i neskrivenom mržnjom, a za rezultat ima samo homogenizaciju stranaka na vlasti i olakšava njihov politički opstanak", saopštio je Ivančević.

Dodaje da su u Crnogorskoj uvjereni da istinska građanska opozicija mora imati dogovorenu strategiju sa konstruktivnom kritikom režima i argumentovanim predlozima za prevazilaženje postojećeg stanja.

"Samo takvim pristupom može se i mora, zauvijek napraviti razlika između države koju svi moramo podržavati i vlasti koja snosi najveću odgovornost za postojeće stanje. Naše kritike građanske opozicije, kojoj istinski želimo pripadati upućujemo iz najplemenitijih političkih namjera sa ciljem da prevaziđe ozbiljnu krizu u kojoj se i sama nalazi. Nastavi li kao do sada, ostaće zarobljena i izgubljena u vremenu i prostoru sa sve manje šansi da sebe pozicionira kao ozbiljnu alternativu i jedini mogući izlaz za društvo koje se nalazi u ozbiljnom posrtanju. Mora se shvatiti da je najvažnije prvo ozdraviti samoga sebe da bi mogli pomoći izlječenju društva kao cjeline".

Ivančević navodi da će Crnogorska nastaviti da se obraća građanskoj opoziciji u Crnoj Gori, duboko svjesna da se njenim izlaskom iz krize jedino mogu otvoriti vrata neophodnim društvenim promjenama.

"Za početak je važno shvatiti da nema većeg sljepila od onoga kada nešto ne želimo da vidimo. Valjda će oni kojima se obraćamo ovo čuti i vidjeti", zaključio je Ivančević.

Bonus video: