Vuković: DPS je organizovana grupa za očuvanje građanske Crne Gore

"Politika nije teren đe se za niski udarac zavređuje lajk ostrašćenih mrzitelja svake drugosti, nego plemenita vještina uvođenja svoje države u mrežu razvijenog društva“, kazala je Vuković
531 pregleda 37 komentar(a)
Aleksandra Vuković, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksandra Vuković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.07.2017. 09:20h

Demokratska partija socijalista (DPS) će, kao i do sada, biti organizovana grupa za očuvanje građanske Crne Gore kojoj će kultura i umjetnost biti glavna oblikovna snaga, poručila je poslanica te stranke, Aleksandra Vuković.

Ona je ocijenila da je dobri duh parlamentarizma u Crnoj Gori proćeran iz skupštine horskim vrijeđanjem tadašnjeg premijera, a sadašnjega predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića.

To je, prema njenim riječima, nastavljeno solo nastupima poslanika Demokratskog fronta u skupštinskom holu, kada je poslata poruka da je nastupio zloduh odsustva dijaloga.

"Politika nije teren đe se za niski udarac zavređuje lajk ostrašćenih mrzitelja svake drugosti, nego plemenita vještina uvođenja svoje države u mrežu razvijenog društva“, kazala je Vuković u izjavi povodom incidenta na sjednici Administrativnog odbora.

Vuković ističe da politika nije svakodnevno pisanje saopštenja koja vrcaju od taštine i nadmenosti mladih ljudi, kojima mladost služi kao krinka kojom prikrivaju to što su bezlična zamjenica starih političkih saboraca o kojima pišu paskvile, ne bi li se distancirali od njih, nesvjesni da se to radi sopstvenim razvojem.

Pobjede, kako je rekla, ne dolaze iz četiri puta izvedene podjele političkog plijena u istoj šumi. "Love, a ulovljeni. /S večeri, tugo, ko kome plen?"

"Pobjede dolaze iz nepodijeljenog stava prema tome kako treba da izgleda Crna Gora u budućnosti regiona i Evrope, kojim jezikom se u njoj zbori i koje su njene vitalne identitetske vrijednosti“, smatra Vuković.

Politika je, kako je navela, prostor za dijalog političkih subjekata, đe opozicija popravlja vlast, a vlast se zbog opozicije stidi pred greškama i nadmeće za svojim boljim učincima, jezikom na najvišem nivou, jer se u poslanicima ogledaju oni koji ih biraju.

"Opozicija treba da bude "vlast nad vlašću", a vladati može onaj koji dobro vlada sobom“, naglasila je Vuković.

Kako je rekla, u političkoj utakmici je od davanja gola takmacu važniji način na koji ste loptu doveli do gola.

"Taj način će pokazati je li gol u mreži proizvod slučaja ili osmišljene, inteligentne i mudre igre. Drugomišljenicima poručujem da je svaka uvreda, nedolično ponašanje i banalizacija javnog govora ništa drugo do autogol“, navela je Vuković.

Ona je kazala da koliko god to bilo teško, u trenutku kada su na sceni vulgarizacija jezika, njegovo svođenje na besmislene parole i opasne poruke, linčovanje neistomišljenika nebiranim sredstvima, nagli "uspon beznačajnosti", galama nerasudnih, ćutanje mudrih, DPS će "vitezove jakih riječi" viteški i bez larme ispraćati u političku prošlost.

Bonus video: