Rakočević: Demos nije privatno preduzeće, Danilović je predsjednik IO

"za Gorana Danilovića je glasalo 318 delegata Skupštine, i samo ga Skupština može i razriješiti"
98 pregleda 99 komentar(a)
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Ažurirano: 28.07.2017. 12:56h

Osim što je nestatutarna i samim tim nezakonita, odluka predsjednika Demosa (Miodrag Lekić - prim. Vijesti online) je i smiješna, pogotovu kada se pri upoznavanju javnosti sa njenom komičnom sadržinom, iza predsjednika okupi čitava ona ekipa koja vjeruje da ima legitimitet da donosi takve odluke, saopštio je danas Aleksandar Rakočević, potpredsjednik Izvršnog odbora (IO) Demosa.

On je ragovao povodom današnjeg saopštenja Demosa u kome se kaže da "očajnički pokušaj bivšeg predsjednika Izvršnog odbora Demosa Gorana Danilovića, inače sa iskustvima u razbijanju partija, a koji pokušava da uvuče "prijatelje i kumove" u svoje dalje lične planove, pokrivene demagoškim izjavama, nećemo više komentarisati".

"Uz to, ona nosi sa sobom i rizik krivične odgovornosti. Na žalost, ona je i upadljivo nefer, i mislim da savršeno oslikava prirodu odnosa, od sopstvene stranke otuđenog predsjednika i predsjedništva, budući da se za tu odluku jednom izjasnilo 320 članova Demosa, da bi sada njih šest dali sebi za pravo da je, tek tako, poništavaju. U konačnom, nameće se i pitanje - čemu uopšte služe članovi stranke, osim za prikupljanje potpisa za kandidaturu na izborima? S kojim pravom očekivati od nekoga, koga uvažavate tako što mu svojevrsnom hajdučijom suspendujete pravo na mišljenje i biranje, da za vašu kandidaturu prikuplja potpise podrške? Da li članstvo Demosa predstavlja samo gomilu statista koji su tu da pruže privid nekog legitimiteta i iluziju demokratskog rukovođenja od strane predsjednika koji suvereno donosi odluke a koje aminuje nekolicina dvorjana koji čine krnje predsjedništvo, po mjeri svog suverena?", pita Rakočević.

On je dodao da ta odluka, osim što je pravno ništavna, ona je i iznenađujuće glupa.

"Demos nije privatno preduzeće, pa samim tim ni predsjednik nije njegov vlasnik. Čak i da je tako, on ne bi mogao na ovakav način da sudi i presuđuje zaposlenima, zato što ih štiti Zakon, a kamoli da radi šta mu padne na pamet u stranci koja ima parlamentarni status. Goran Danilović je predsjednik IO Demosa, i tako će ostati sve dok ga, eventualno, na sjednici Skupštine ne razriješi većina poslanika. Izvršni odbor nije predsjednikovo obezbjeđenje ili vozač, tako da ga ne može niko raspustiti osim legalno izabranog predsjednika Izvršnog odbora. Ponoviću, za Gorana Danilovića je glasalo 318 delegata Skupštine, i samo ga Skupština može i razriješiti. Podsjetiću da Demos i ide ka svojoj, vanrednoj i izbornoj Skupštini, i ja vjerujem da će se na njoj Goran Danilović kandidovati za predsjednika Demosa, budući da će imati podršku apsolutne većine u svim strukturama Demosa", kazao je Rakočević.

Bonus video: