IA: Dvije trećine kontrolnih saslušanja odbijeno ili na čekanju, guši se kontrolna funkcija Skupštine

Iz Instituta alternativa kazali da se inicijative obesmišljavaju kasnim zakazivanjem ili preformulisanjem

3017 pregleda 1 komentar(a)
Foto: IA
Foto: IA

Institut alternativa (IA) saopštio je da je Skupštini Crne Gore tokom ovog saziva upućeno 14 inicijativa za kontrolno saslušanje, a da su samo četiri održana, što je gušenje kontrolne funkcije parlamenta.

Oni navode da u Skupštini ovih dana parlamentarna većina preispituje pravo koje opozicija ima još od 2010. godine, i kojim joj se garantuje određeni broj kontrolnih saslušanja, koje većina ne može blokirati.

Govoreći o održanim saslušanjima, iz IA su kazali da ovom broju treba dodati da je jedno saslušanje već bilo definisano Planom rada Odbora za ljudska prava i slobode za 2023. godinu, dvije su inicijative predstavnika parlamentarne većine, a dvije opozicione.

"Da je na djelu gušenje kontrolne funkcije Skupštine, pokazuje i podatak da je od sedam "manjinskih" inicijativa opozicije samo jedna prihvaćena i održana, dok su ostale odbijene, preformulisane ili obesmišljene kasnim zakazivanjem. Tako je, primjera radi, Odboru za bezbjednost i odbranu 15. marta ove godine grupa od pet opozicionih poslanika dostavila inicijativu za kontrolno saslušanje, koja je istog dana podržana na Odboru a potom je sjednica naknadno zakazana tek za 26. jun, sa preko tri mjeseca zakašnjenja. Takvom praksom se obesmišljava kontrolna funkcija, kako zbog aktuelnosti teme koju je potrebno raspravljati na Odboru, ali i zbog činjenice da je odluka o terminu održavanja došla tek mjesec dana nakon izglasavanja inicijative", rekli su iz IA.

Dodaju da su manjinske inicijative upućene Odboru za ekonomiju, finansije i budžet su "na čekanju" od početka marta, jer je zatraženo da Kolegijum da tumačenje Poslovnika, dok je manjinska inicijativa upućena Odboru za evropske integracije ostala bez kvoruma, jer predstavnici parlamentarne većine nisu prisustvovali sjednici na kojoj se raspravljala.

"Uprkos apelu predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike da se zakaže kontrolno saslušanje na osnovu upućene manjinske inicijative, predstavnici parlamentarne većine su insistirali na glasanju, čime je ovakav vid kontrolnog mehanizma opet ugušen", kazali su iz IA.

Iz ove organizacije objašnjavaju da od 2010. godine, Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane prepoznaje "manjinsku inicijativu", odnosno mogućnost da jednom u toku redovnog zasijedanja Skupštine, Odbor održi sjednicu na zahtjev jedne trećine članova, sa jednom temom dnevnog reda.

"U početku, ovo pravo se odnosilo samo na Odbor za bezbjednost i odbranu. Izmjenama Poslovnika iz 2012.godine, ova mogućnost je data svim odborima, konkretno u pogledu korišćenja nadzornog mehanizma kontrolnog saslušanja. Članu 75 Poslovnika je tada definisano da jednom u toku redovnog zasijedanja Skupštine, odbor donosi odlukuo kontrolnom saslušanju, na zahtjev jedne trećine članova odbora. Izmjenama Poslovnika iz 2020. godine, manjinska inicijativa je ojačana, tako da je poslanici umjesto jednom, mogu iskoristiti dva puta u toku redovnog zasijedanja".

Bonus video: