Ćulafić za "Vijesti": Sa svima sem sa DPS-om

Samo stabilna politička postizborna vlast omogućuje da opština bude partner svima koji žele sa nama da sarađuju, a prevashodno Vladi

22097 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Fokus u kampanji je isključivo na radu: Željko Ćulafić, Foto: SNP
Fokus u kampanji je isključivo na radu: Željko Ćulafić, Foto: SNP

Nosilac liste Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske Crne Gore na izborima u Andrijevici, Željko Ćulafić, ocijenio je da je za njih prihvatljiva koalicija sa svima koji žele dobro tom gradu, a nisu imali prilike da u prethodnom periodu to svojim radom demantuju.

“Dakle, jasno je da DPS nije partner, a što se tiče ostalih učesnika izbornog procesa, otvoreni smo za dogovore”, kazao je Ćulafić u intervjuu za “Vijesti”.

On je istakao da u predizbornoj kampanji stavljaju akcenat na projekte koje žele da završe, poput izgradnje sale u OŠ “Bajo Jojić”, vrijednosti 3,5 miliona eura, adaptacije stadiona malih sportova, izgradnje seoskog vodovoda u Konjusima, adaptacije parking prostora iza Doma zdravlja...

“Razumije se, političke turbulencije, koje su obilježile drugi dio prethodnog mandata, jednostavno su nešto na šta Andrijevica ubuduće ne treba da računa”, kazao je Ćulafić.

Lokalni izbori u Andrijevici održaće se 2. juna.

Šta lista čiji ste nosilac nudi građanima Andrijevice i zbog čega bi trebalo da glasaju za vas?

Lista koju predvodim ima mnogo vrijednosti. Prije svega mlade, ali već iskusne ljude, koji su uspješno predvodili procese razvoja Andrijevice u prethodne četiri godine.

Broj započetih projekata, realizovanih projekata, ali nažalost i broj projekata koji su stopirani od strane Odbora povjerenika koji je formirala Vlada Crne Gore, i u kom je dominantna politička volja Pokreta Evropa sad (PES), najbolji su dokaz našeg stručnog i predanog rada.

Ipak, i pored svih poteškoća koje su nas pratile u prethodnom mandatu, uspjeli smo mnogo toga da završimo, a za ovu priliku bih izdvojio nekoliko projekata. Puštena je u rad MhE Krkori, koja će Opštini Andrijevica godišnje donositi prihod od preko 200.000 eura, asfaltirali smo više od 25 km puteva, što je ulaganje vrijedno oko 2,3 miliona eura, kupili smo za lokalno “Komunalno preduzeće” dvije građevinske mašine, čija je vrijednost preko 200.000, uradili smo oko pet kilometara ulične rasvjete na Peovcu i Mostu Bandovića, zatim otvorili gradsku teretanu i u nju uložili 20.000 eura, a podsticajne mjere za poljoprivredu iznosile su preko 200.000 eura.

U saradnji sa CEDIS-om smo potpuno revitalizovali naponsku mrežu u MZ Rijeka, Gornje Luge i Trešnjevo 2, i uložili smo preko 100.000 eura. Samo vodovodna oprema koja je nabavljena za Navotinu i Prisoju je vrijednosti 70.000, a podijelili smo i oko 300 tunel plastenika poljoprivrednim proizvođačima. Dakle, kao što se jasno može vidjeti iz ovog uzorka koji sam vam predočio – nismo gubili vrijeme. Zasluge pripadaju mom saradničkom timu, menadžeru, i rukovodiocima koji su sve vrijeme rada imali moje povjerenje. Ukoliko nešto od planiranog nije uspjelo, spreman sam da sam preuzmem odgovornost, a ukoliko jeste...dopuštam da podijelimo zasluge.

Sa kojim partijama biste, eventualno, pravili postizbornu koaliciju?

Za nas je prihvatljiva koalicija sa svima koji žele dobro Andrijevici, a nisu imali prilike da u prethodnom periodu to svojim radom demantuju. Dakle, jasno je da DPS nije partner, a što se tiče ostalih učesnika izbornog procesa, otvoreni smo za dogovore.

Na čemu bazirati predizbornu kampanju?

Cijela predizborna kampanja protiče u pozitivnoj atmosferi. Tako će biti do kraja. Mislim da zapravo za sada koalicija SNP - Demokrate jedina uopšte ima kampanju, u modernom smislu riječi. Kao što se može vidjeti, apsolutno smo posvećeni budućnosti, gledamo naprijed, plasiramo svoj radni program, a reagujemo samo onda i ondje gdje je jednostavno nužno javnost upoznati sa nekorektnim metodama koje se koriste s ciljem vršenja snažnog političkog pritiska na našu koaliciju.

U kampanji prevashodno želimo da demonstriramo našu modernost i sklonost trendovima, koji su aktuelni u svim modernim i razvijenim sredinama. U tom duhu i stavljamo akcenat na projekte koje želimo da dovršavamo. Zato je isključivo na rad naš fokus.

Koalicija “Odvažno. Odlučno. Odgovorno. Andrijevica se pita”... je jedini garant da se do kraja uspješno dovedu sljedeći projekti: izgradnja sale u OŠ “Bajo Jojić”, vrijednosti 3.500.000 eura, adaptacija stadiona malih sportova vrijednosti 240.000, izgradnja seoskog vodovoda u Konjusima, zaseok Alje, vrijedan 170.000 eura, adaptacija parking prostora iza Doma zdravlja, predračunske vrijednosti 70.000, asfaltiranje putnog pravca Trešnjevik - Štavna u dužini od tri kilometra, vrijednosti 270.000, izgradnja vodovoda u Trešnjevu, faza 2, vrijednosti 190.000, izgradnja transfer stanice u Andrijevici vrijedna 700.000 eura, ali i da do kraja dovedemo radove na izgradnji i puštanju kolektora otpadnih voda i Andrijevici - projekat vrijedan 700.000 eura..

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u Andrijevici?

Problema ima mnogo. Međutim, mislim da je najveći problem povezanost Andrijevice sa ostatkom Crne Gore. U tom smislu radićemo puno kako bismo izdejstvovali rekonstrukciju svih pristupnih saobraćajnica, pri čemu smatramo izuzetno važnim najave da će se na teritoriji Andrijevice razviti jedna petlja auto-puta, što će otvoriti brojne mogućnosti naše male opštine, ali prevashodno ekonomske.

Razumije se, političke turbulencije, koje su obilježile drugi dio prethodnog mandata, jednostavno su nešto na šta Andrijevica ubuduće ne treba da računa. Kao ozbiljni ljudi odgovorni smo pred narodom, i samo stabilna politička postizborna vlast omogućuje da opština bude ravnomjeran partner svima koji žele sa nama da sarađuju, a prevashodno Vlada Crne Gore. Sve u interesu Andrijevice i Andrijevičana.

Prioritet realizacija projekata koje je stopirao Odbor povjerenika

Ako osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj Andrijevice?

Ako osvojimo vlast, prvi koraci su da se projekti, koje je stopirao Vladin Odbor povjerenika, realizuju. Za sada su bez asfaltiranog puta ostala mnoga naselja: Gornje Luge, Seoce, Zabrđe, Kralje, Trepča, Rijeka Marsenića i mnoga druga mjesta, kojima smo posvetili mnogo pažnje, ne bismo li im svima olakšali život.

Projektno-tehnička dokumentacija je spremna, ali je nezakonita odluka Odbora nažalost suspendovala mogućnost da se već lijepi proljećni dani koriste za rad. Andrijevica nema vremena da čeka. Zato vjerujem da će se ovoga puta pitati samo ona.

Bonus video: