Milatović: Punopravno članstvo u EU predstavlja prioritetni vanjskopolitički cilj Crne Gore

Milatović je naglasio da je Crna Gora odlučna da nastavi sa reformama kako bi u najskorijem roku ispunila obaveze iz pregovaračkog procesa

4702 pregleda 6 komentar(a)
Milatović i Kasis, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Milatović i Kasis, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) predstavlja prioritetni vanjskopolitički cilj Crne Gore, saopštio je predsjednik države Jakov Milatović na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Švajcarske Injacijem Kasisom, saopšteno je iz Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Milatović je naglasio da je Crna Gora odlučna da nastavi sa reformama kako bi u najskorijem roku ispunila obaveze iz pregovaračkog procesa.

Kasisova posjeta predstavlja prvu zvaničnu posjetu nekog švajcarskog zvaničnika Crnoj Gori.

"Tom prilikom, predsjednik države je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena daljem jačanju odnosa sa Švajcarskom, kao državom koja njeguje viševjekovnu tradiciju evropskih i demokratskih vrijednosti. Ukazao je i na značaj sadržajne ekonomske saradnje dvije zemlje, imajući u vidu da je Švajcarska među tri najveća strana investitora u Crnoj Gori u prethodnih pet godina". navodi se u saopštenju.

"Švajcarski ministar je iskazao zadovoljstvo susretom i pohvalio evidentan demokratski napredak naše zemlje u prethodnom periodu, te ocijenio da Crna Gora predstavlja važan faktor stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Tokom sastanka obostrano je izražen interes i za dalje unaprjeđenje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i turizma. Na kraju, švajcarski ministar je predsjedniku Milatoviću prenio poziv švajcarske predsjednice da učestvuje na Mirovnom samitu za Ukrajinu, koji se na visokom nivou sljedećeg mjeseca održava u Burgenštoku. Ključni cilj predstojećeg samita, na kojem će učestvovati brojni svjetski lideri, jeste da obezbijedi platformu za dijalog i uspostavljanje sveobuhvatnog i trajnog mira u Ukrajini", zaključuje se.

Bonus video: