Demokrate obezbijedile svakom novorođenčetu od 1000 do 2.500 eura, a evo i kako do naknade?

Umjesto prethodnih 109 eura i dosadašnjih 900 eura, roditeljima će ubuduće biti isplaćivane naknade do 2500 eura, zavisno od toga da li je dijete prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno ili četvrtorođeno

20272 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

U svijetlu posvećenosti unaprjeđenju kvaliteta života porodica i podrške novorođenoj djeci, 1. juna ove godine stupa na snagu novo zakonsko rješenje i novi progresivni model naknada za novorođenčad koji je usvojen u Skupštini Crne Gore kojim se za obezbjeđuje 1000 eura nankada za prvorođeno, 1500 za drugorođeno, 2000 eura za trećerođeno, 2500 eura za četvrtorođeno i svako naredno.

Ovaj progresivni model predstavlja dio širih napora Demokratske Crne Gore, da poboljša demografsku sliku i pruži dodatnu sigurnost roditeljima i osnaži sve porodice u Crnoj Gori.

ŠTA OVAJ MODEL PREDSTAVLJA?

Novi progresivni model, predviđa isplatu naknada za novorođenu djecu do 2500 eura i to 1000 eura za prvo, 1500 za drugo dijete, 2000 eura za treće, a 2500 eura za četvrto i svako naredno dijete.

Ovaj model usvojen je jednoglasno, na predlog poslanikčkog Kluba Demokrata, kroz izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim se pored novog modela uvećava i osnovna naknada za novorođenčad.

Umjesto prethodnih 109 eura i dosadašnjih 900 eura, roditeljima će ubuduće biti isplaćivane naknade do 2500 eura, zavisno od toga da li je dijete prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno ili četvrtorođeno.

Demokrate
foto: Demokrate

Progresivni model zasnovan je na moralnoj odgovornosti prema budućim generacijama. Dajući finansijsku potporu porodicama na ovaj način, šalje se snažna poruka da se cijeni i podržava roditeljstvo, da se brine za dobrobit djece i da se gradi društvo koje njeguje osjećaj zajedništva i solidarnosti.

Kroz ovu mjeru, postavljaju se temelji za održivu budućnost našeg društva. Podstiču se mladi parovi da se odluče za proširenje porodice, stvarajući tako stabilnu i održivu populaciju koja će biti ključna za našu ekonomsku i socijalnu sigurnost u godinama koje dolaze.

KAD ZAKON STUPA NA SNAGU I KAKO MOŽETE OSTVARITI OVO PRAVO?

Novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji sadrži novu mjeru stupiće na snagu 01. juna 2024. godine. Parovima koji se nakon stupanja na snagu ovog zakona ostvare kao roditelji biće ove godine isplaćen iznos od 1000 eura, a razlika do punog iznosa odobrene naknade prema progresivnom modelu biće isplaćena početkom 2025. godine.

Način sprovođenja ove mjere, bliže će se urediti propisom nadležnog organa državne uprave koji će se uskladiti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Demokrate
foto: Demokrate

VRATILI DJEČIJE DODATKE, OBEZBIJEDILI BESPLATNE UDŽBENIKE, NAKNADE MAJKAMA, STARČKE NAKNADE I NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD

Nakon uvođenja dječijih dodataka, besplatnih udžbenika, vraćanja naknada majkama, povećanja plata, penzija i staračkih naknada, ovaj korak je dio šire strategije koja će u narednom periodu uključivati i dodatne mjere podrške porodicama.

Ovaj progresivan model naknada nije samo ekonomska mjera, već i inicijativa koja ima za cilj podsticanje pozitivnih demografskih promjena. Vjeruje se da će ovo povećanje pomoći roditeljima u planiranju porodice, omogućavajući im da se fokusiraju na najvažniji posao – podizanje svoje dece.

Nastavlja se sa sprovođenjem politika koje direktno utiču na poboljšanje kvaliteta života građana, istovremeno stvarajući uslove za stabilno i prosperitetno društvo. Povećanje naknada za novorođenčad je samo jedan od koraka ka boljoj budućnosti za sve građane.

Demokrate
foto: Demokrate

KLUB POSLANIKA DEMOKRATA PREDLOŽIO JE DA SE BIVŠIM RADNICIMA DRVOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE ISPLATI NAKNADA U IZNOSU OD 12.000 EURA

Poslanici Boris Bogdanović, Zdenka Popović, mr Anđela Vojinović, Nikola Rovčanin, dr Albin Ćeman, Momčilo Leković i Duško Stjepović predložili su Skupštini Crne Gore Zakon o obeštećenju radnika drvoprerađivačke industrije, koji se djelimično ispravlja decenijska nepravda prema bivšim radnicima koji su u tranzicionom periodu ostali bez posla u sektoru drvoprerađivačke industrije.

Zakon predviđa sticanje prava na jednokratnu naknadu u visini od 12 000 eura za rješavanje socijalnih i finansijskih problema bivših zaposlenih radnika iz sektora drvoprerađivačke industrije, koji su uvođenjem stečajnog postupka ostali bez mogućnosti daljeg poslovnog angažovanja, ostvarivanja prava na puni iznos penzija i bez sredstva po osnovu socijalnih programa.