ASK: Baza podataka će unaprijediti rad Agencije

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije i eksperti Savjeta Evrope su prethodna dva dana održali dvodnevni radni sastanak pod nazivom “Izrada sistema praćenja primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”
72 pregleda 0 komentar(a)
ASK, agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
ASK, agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 27.07.2017. 13:55h

Izrada baze za analizu podataka iz nadzora i kontrole poštovanja primjene Zakona o finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja unaprijediće upravljanje Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) procesom kontrole u toj oblasti, saopšteno je iz ASK-a.

Predstavnici Agencije i eksperti Savjeta Evrope (SE) su prethodna dva dana, u cilju unapređenja procesa kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, održali dvodnevni radni sastanak pod nazivom “Izrada sistema praćenja primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”.

Cilj sastanka je, kako je saopšteno iz ASK-a, detaljno definisanje IT rješenja za praćenje primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Navodi se da će eksperti SE i Agencije, nakon sprovedenih konsultacija, razviti predlog projekta za izradu softverskog rješenja i baze podataka za redovno prikupljanje, čuvanje i objavljivanje, odnosno analizu podataka koji proizilaze iz nadzora i kontrole poštovanja primjene tog Zakona od organa vlasti i političkih subjekata koje sprovodi Agencija, posebno u vrijeme izborne kampanje.

„Planirano je da baza podataka doprinese unapređenju upravljanja procesom kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja od ASK, kao i unapređenju transparentnosti procesa kontrole finansiranja političkih subjekata za potrebe opšte javnosti“, kaže se u saopštenju.

Aktivnosti na izradi baze podataka su dio Projekta borbe protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, čiji je ključni korisnik ASK, a koji se sprovodi u okviru Horizontalnog programa SE i Evropske unije za Zapadni Balkan i Tursku.