Bilafer: Jedini mogući izlaz je decentralizacija Crne Gore, podjela na regije

"Imamo 25 opština, prekomjerni broj zaposlenih da bi se osigurali glasovi na izborima. Građani sve to plaćaju, a pitanje je koliko to njih, opterećeni drugačijim stvarima i šovinističkim ludilom, želi to da vidi", poručio je član Glavnog odbora nevladine organizacije Bokeški Forum, Martin Bilafer

4967 pregleda 2 komentar(a)
Bokeški Forum, Foto: Bokeški Forum
Bokeški Forum, Foto: Bokeški Forum

Što je veći stepen decentralizacije to je država razvijenija. Tako barem eksperti u razvijenim državama objašnjavaju. Primjer su Španija, Italija, Njemačka, Švajcarska, Austrija, Norveška, Švedska itd...

To je danas saopštio član Glavnog odbora nevladine organizacije (NVO) Bokeški Forum, Martin Bilafer.

"Vlade se mijenjaju, a Boka trpi. 42, 43, 44, one prije i one koje će biti poslije, ostavljaju iste probleme, naročito vidljive uoči sezone. Loši putevi, ljetnji kolaps u vožnji jer nemamo zaobilaznicu, bjesomučna gradnja bez ikakvog plana, uništavanje obale kao i otimanje novca koji kasnije dobijamo na kašičicu, izaziva sve veće nezadovoljstvo građana Boke prema Podgorici. Jedini mogući izlaz je decentralizacija Crne Gore, podjela na regije" istakao je Bilafer u saopštenju.

On je dodao da je Bokeški Forum i nastao na toj ideji da bi se zaštitila kultura i priroda Boke.

"Imamo 25 opština, prekomjerni broj zaposlenih da bi se osigurali glasovi na izborima. Građani sve to plaćaju, a pitanje je koliko to njih, opterećeni drugačijim stvarima i šovinističkim ludilom, želi to da vidi", poručio je Bilafer.

On je rekao da bi se bližom saradnjom opština i regionalnom organizovanošću, ubrzao se razvoj i upravljalo bi se svojim resursima na svojoj teritoriji.

"Protivnicima decentralizacije izgovor je, da će se regije otcijepiti, pripojiti nekoj drugoj državi a sve pod izgovorom zadržavanja postojećeg stanja: nerad i otimanje od primorskih opština. Crna Gora nema plan razvoja, jasno je da idemo ka EU ali nemamo viziju razvoja države za sledećih 20-30 godina. Poljoprivreda, stočarstvo, zdrave energije, sunce, vjetar, voda, zatim proizvodnja hrane i obezbjeđenje tržišta za naše proizvode", poručio je Bilafer.

Po njegovim riječima, jednostavno je riješenje, samo treba raditi.

"Ili ćemo nastaviti sa uzimanjem kredita i krpiti rupe u budžetu. Umjesto da taj novac uložimo u proizvodnju iI na taj način podignemo životni standard. Regionalizacija može samo dobro donijeti državi Crnoj Gori. Jer, Crna Gora je naša država, Boka nam je dom", zaključio je Bilafer.

Bonus video: