Danilović: Na djelu pravna hajdučija Lekića

Lekić je kazao da to nisu odluke neke struje u Demosu, nego da je to sastav koji u ovom trenutku ne brani nekakvu grupu nego Demos koji je “napadnut iznutra”
80 pregleda 302 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2017. 05:19h

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić raspustio je sinoć Izvršni odbor, a protiv predsjednika IO Gorana Danilovića pokrenuta je inicijativa za isključenje iz stranke. Danilović je kazao da takva odluka nije u skladu sa statutom stranke.

“Predsjedništvo smatra da je takva odluka jedini način da se zaštiti stranka od sada već sasvim ofiranih pokušaja razbijanja stranke i omogući njeno funkcionisanje u punom kapacitetu, čime bi se otvorio prostor za sazivanje na Statutu zasnovane vanredne Skupštine Demosa”, kazao je Lekić na konferenciji za novinare poslije višesatne sjednice Predsjedništva.

Ko će zamijenit Danilovića na čelu Izvršnog odbora biće poznato danas.

Lekić je kazao da to nisu odluke neke struje u Demosu, nego da je to sastav koji u ovom trenutku ne brani nekakvu grupu nego Demos koji je “napadnut iznutra”.

Jučerašnjoj sjednici je prisustvovalo sedam od 10 članova, a nisu se pojavili Danilović, Goran Radonjić i Neda Bogavac.

Reagujući na odluke Predsjedništva, Danilović je kazao da one nisu utemeljene na Statutu Demosa i da je na djelu “pravna hajdučija Lekića”.

“Sve je ovo žalosna predstava za javnost Miodraga Lekića i ja ga pozivam da ako nije imao hrabrosti da zajedno podnesemo ostavku, ne bruka sebe u posljednjim trenucima svog političkog djelovanja”, kazao je Danilović za “Vijesti”.

On je ranije juče ponovo tražio da Lekić i on podnesu ostavke, navodeći da je spreman na dogovor da se nijedan od njih ne kandiduje za novog predsjednika partije. Ukoliko se to ne dodgodi, kako je kazao, biće prinuđen da odlukama IO “brani dostojanstvo većine i obezbijedi unutarstranački izborni proces u svim segmentima”.

Danilović je kazao da Predsjedništvo nema ovlašćenja koja pominje Lekić zbog čega bi, kako je kazao, mogao i da krivično odgovara.

“Ovim pokušava i čini krivično djelo i zbog toga može odgovarati. Da ne može, iako je to očigledno želja, raspolagati novcem nego je upisano u statutu da novcem raspolaže IO. Ako je sve ovo da bi se prigrabile pare i pečati, onda nije bilo vrijedno ni poštovanja nego zaslužuje samo prezrenje. Ali sigurno od Demosa neće napraviti privatnu firmu i neće napraviti ništa drugo što nije u Statutu”, kazao je Danilović.

Demos samo građanski

Lekić je juče poručio da će Demos postojati samo kao građanska partija.

“Demos ili će biti, kao do sada, demokratska stranka koja drži do pravila do političke kulture, do ideja građanske orijentacije ili ga neće biti”, kazao je sinoć. Iz njegovog dijela stranke su se ranije čule kritike da Danilović i njemu bliski članovi pokušavaju da okrenu stranku udesno. “Niko nema pravo da nas razvrstava na nacionaliste i građane niti da ističe bivše političke angažmane pojedinaca. Mi smo Demos bez obzira ko je i kada pripadao kojoj političkoj opciji”, poručilo je u saopštenju 11 od 15 predsjednika opštinskih odbora bliskih Daniloviću.

Bonus video: