Ivančević: Građanska opozicija da napusti model stranačke samodovoljnosti i narcisoidnosti

„A politički akteri nijesu svjesni da ovakva politička devijacija ne izaziva samo stagnaciju, već ozbiljno društveno kretanje unazad“, rekao je Ivančević
52 pregleda 9 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 26.07.2017. 10:02h

Građanska opozicija treba da napusti model stranačke samodovoljnosti i narcisoidnosti i okrene se međusobnoj saradnji i uspostavljanju ozbiljne političke strategije kojom će obezbijediti nadu i povjerenje velikom broju građana, smatraju u Crnogorskoj.

Predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević, kazao je da se Crna Gora predugo nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, bez izgleda za njeno prevazilaženje.

„A politički akteri nijesu svjesni da ovakva politička devijacija ne izaziva samo stagnaciju, već ozbiljno društveno kretanje unazad“, rekao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, više nego ikada ranije se da vidjeti da parlamentarne političke stranke vode sebičnu uskostranačku politiku uslovljenu isključivo sopstvenim opstankom.

„Takva politika oslobođena je od svake ozbiljne strategije i promišljenog iznalaženja rješenja za prevazilaženje postojećeg stanja, a da ne govorimo koliko je daleko od bilo kakve koristi za društvenu zajednicu u cjelini“, kazao je Ivančević.

Kako je naveo, takva uskostranačka politika obiluje ničim zasluženim samoreklamerstvom i odsustvom svakog oblika tako neophodne međusobne saradnje, barem između stranaka koje se deklarišu građanskim.

„U kolikoj mjeri je opoziciona politička scena nadrealna, najubjedljivije nam ovih dana govore samokandidovanja i kandidovanja budućih predsjedničkih kandidata, a da prethodno najvažnije pitanje nije riješeno – hoće li biti prijevremenih parlamentarnih izbora i pod kojim uslovima“, ocijenio je Ivančević.Očigledno je, smatra on, da takvim kandidovanjima svi unaprijed prihvataju izborne uslove, što potvrđuju svojim učešćem i na svim lokalnim izborima koji se održavaju poslije „prokazanih oktobarskih izbora prošle godine“.

Ivančević je u izjavi ocijenio da je takvim političkim pristupom kompromitovan bojkot parlamenta kao navodno najveće postignuće opozicije, iako je sada sve jasnije da i on nije bio proizvod međusobnog dogovora nego jedini, najmanje bezbolan izlaz svih opozicionih stranaka pojedinačno.

„Moramo biti duboko svjesni ozbiljnosti krize unutar građanskog opozicionog političkog bloka, jer se samo tako može potražiti i naći rješenje za prevazilaženje postojećeg stanja“, kazao je Ivančević.

Ne smije se, upozorio je on, prihvatiti i priznati da je normalno da se osnovna borba za biračko tijelo vodi između stranaka u opoziciji, a da niko i ne pokušava pridobiti biračko tijelo aktuelne vlasti. „Naprotiv, sve se čini da Demokratska partija socijalista još više homogenizuje svoje biračko tijelo“.

Kako je kazao Ivančević, primjeri funkcionisanja lokalnih vlasti sa opozicijom samo potvrđuju da je matrica partijskog nepotizma jača od svakog oblika stručnosti, odgovornosti i profesionalizma.

Prema njegovim riječima, ćutanje o svim tim problemima samo udaljava građansku opoziciju od svakog ozbiljnog iskoraka u borbi za drugačiju, bolju, uređeniju i uspješniju Crnu Goru.

„Zabijanjem glave u pijesak neće se riješiti ni jedan problem, ali ćemo biti dalje od svakog cilja kojeg pred sebe može postaviti iole ozbiljna građanska opozicija“, smatra Ivančević.

On je poručio građanskoj opoziciji da „napusti model sopstvene stranačke samodovoljnosti i narcisoidnosti, i okrene se međusobnoj saradnji i uspostavljanju ozbiljne političke strategije kojom će obezbijediti nadu i povjerenje velikom broju građana koji žele drugačiju i bolju Crnu Goru“.

„Posebno im poručujemo da je politika koju sada vode, daleko od ozbiljne politike jer nije ništa drugo do obično politikanstvo“, dodao je Ivančević.

Bonus video: