"Dobri odnosi i stabilnost u regionu su strateški prioriteti u vanjskoj politici CG i BiH"

„Na sastanku je rečeno da se dobri odnosi sa susjedima i stabilnost u regionu smatraju strateškim prioritetima u vanjskoj politici dvije zemlјe, te da je potrebno održavati kontinuitet i produblјivati dobrosusjedske prijatelјske odnose“, kazali su iz Predsjedništva BiH
0 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Srđan Darmanović, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Foto: Predsjedništvo BiH
Bakir Izetbegović, Srđan Darmanović, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Foto: Predsjedništvo BiH
Ažurirano: 25.07.2017. 15:16h

Dobri odnosi sa susjedima i stabilnost u regionu strateški su prioriteti u spoljnoj politici Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), ocijenjeno je na sastanku crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanović sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Darmanović, koji je danas boravio u posjeti Sarajevu, razgovarao je sa Predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i članovima Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

„Na sastanku je rečeno da se dobri odnosi sa susjedima i stabilnost u regionu smatraju strateškim prioritetima u vanjskoj politici dvije zemlјe, te da je potrebno održavati kontinuitet i produblјivati dobrosusjedske prijatelјske odnose“, kazali su iz Predsjedništva BiH.

Naveli su da je istaknuta je opredijelјenost BiH i Crne Gore za nastavak regionalne saradnje, naročito u infrastrukturi, koja će doprinijeti sveobuhvatnom razvoju šire regije.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, o čemu, kako su rekli, svjedoči potpisan Sporazum o granici između BiH i Crne Gore, kao i Sporazum o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP).

Saopšteno je da potrebno uložiti dodatne napore kako bi se unaprijedila ekonomska saradnja.

„Sagovornici su iskazali posvećenost evropskom putu BiH i Crne Gore, te istakli nadu za dalјu perspektivu članstva u Evropskoj uniji za regiju Zapadnog Balkana. Naglasili su opredijelјenost za nastavak reformskog procesa i napredak u procesu integracija“, kazali su iz Predsjedništva.

Darmanović i njegov bosanski kolega Igor Crnadak potpisali su ranije danas u Sarajevu Sporazum Vlade Crne Gore i Savjeta ministara BiH koji će doprinijeti ekonomičnosti i efikasnosti DKP dvije države.

Daramanović je u okviru posjete razgovarao i sa članovima Kolegijuma Parlamentarne Skupštine BiH.

Bonus video: