HRA: Kovačević krši zabrane ratne propagande, izazivanja mržnje i netrpeljivosti

Akcija za ljudska prava očekuje od "demokratskih partija" iz lokalne vlasti u Nikšiću da podrže predlog za smjenu predsjednika Opštine

3924 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) je ocijenila je da predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević krši zabranu ratne propagande, kao i ustavnu zabranu izazivanja mržnje i netrpeljivosti.

"U svjetlu Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, čiji je krajnji cilj jačanje mira i bezbjednosti u svijetu, oštro osuđujemo prijetnje koje je svojim neistomišljenicima uputio trenutni predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovcu. Kovačević je, suštinski, zaprijetio novim ratovanjem protiv svih koji ne priznaju da su njegova 'braća' tj. onih koji nisu za ujedinjenje Crne Gore, Republike Srpske i Srbije i koji ne praktikuju hrišćansku vjeru. To je klasičan primjer govora mržnje u odnosu na političko mišljenje, etničku pripadnost i vjeroispovjest, koji je posebno problematičan jer dolazi od visoko pozicioniranog političara. Kovačević krši zabranu ratne propagande iz člana 20 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kao i ustavnu zabranu izazivanja mržnje ili netrpeljivosti. Govor mržnje povlači prekršajnu odgovornost, dok izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje predstavlja i krivično djelo", navodi se u saopštenju.

Apeluju na tužilaštvo da adekvatno reaguje na svaki govor političara koji u javnom diskursu "direktno ili indirektno poziva na nasilje i netrpeljivost".

"Govor mržnje ekstremno nacionalističkih političara, kao što je Kovačević, nanosi nemjerljivu štetu mješovitoj zajednici kakva je Crna Gora. Državno tužilaštvo je dužno da suzbija govor mržnje, koji vodi u nova krvoprolića, umjesto što poziva na informativne razgovore kritičare govora mržnje gradonačelnika Nikšića kao u martu ove godine (vidi 'Represija nad slobodom izražavanja saslušavanjem osoba koje su komentarisale stavove opskurnog predsjednika Opštine Nikšić'). Očekujemo od demokratskih partija koje vrše vlast u Nikšiću da podrže predlog Kluba odbornika za razrješenje Marka Kovačevića. U protivnom, afirmisaće retrogradnu politiku koja se suprotstavlja savremenom poimanju demokratije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: