Tramp: Crnogorski vojnici u Avganistanu rame uz rame sa američkim

„Ciljevi postizanja bezbjednosti koje dijelimo, mir i sloboda, će formirati temelj za naše još snažnije partnerstvo u godinama koje dolaze“, rekao je Tramp
51 pregleda 59 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2017. 13:50h

Crna Gora je mnogo napredovala u izgradnji demokratskih institucija koje podržavaju vrijednosti evroatlantske zajednice, ocijenio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp.

„SAD visoko poštuju doprinos Crne Gore transatlantskim i regionalnim bezbjednosnim inicijativama, uključujući Avganistan, gdje crnogorski vojnici nastavljaju da stoje rame uz rame sa američkim“, kaže se u čestitki Trampa crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću, povodom Dana državnosti Crne Gore.

Kako se navodi, SAD pozdravljaju kontinuitet crnogorskog partnerstva i doprinosa evropskoj bezbjednosti kao najnovija NATO saveznica.

„Ciljevi postizanja bezbjednosti koje dijelimo, mir i sloboda, će formirati temelj za naše još snažnije partnerstvo u godinama koje dolaze“, rekao je Tramp.

Predsjednik Kine Si Đinping čestitao je Vujanoviću Dan državnosti Crne Gore.

On je ocijenio da se posljednjih godina odnosi između Kine i Crne Gore dobro razvijaju.

„Intenzivne su razmjene na visokom nivou dvaju zemalja, solidno je političko povjerenje i plodonosna saradnja u različitim oblastima“, kaže se u čestitki Xi Jinpinga.

On, kako je rekao, obraća veliku pažnju na razvoj odnosa Kine i Crne Gore.

„Želim da zajedno sa Vama promovišem dalji svestrani razvoj prijateljskih i srdačnih odnosa dvije zemlje sa ciljem da bude od koristi oba naroda, kao i prosperitet i puno uspjeha Vašoj zemlji i blagostanje i zdravlje vašim narodima“, naveo je Si Đinping.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš čestitao je Vujanović Dan državnosti Crne Gore.

On je ocijenio da je ovo vrijeme velikih obećanja, ali i duboke nesigurnosti.

Kako je naveo Gutereš, počeo je godinu upućivanjem širom svijeta apela za mir. „A sve za što se borimo kao ljudska porodica – dostojanstvo i pravda, napredak i prosperitet, zavisi od mira. Ove vrijednosti su neizbrisivo zapisane u Povelju UN i one nas povezuju“.

„Slaveći vašu zelju, takođe vidim kako u vremenu rastućih podjela širom svijeta obilje različitosti UN osnažuje naš zajednički rad i afirmiše našu zajedničku humanost“, poručio je Gutereš.

On je naveo da, dok Crna Gora slavi ovaj uzvišeni datum, računa na aktivno učešće vaše zemlje i doprinos izgradnji snažnijih UN, kao i u zajedničkim naporima da se obezbjedi mir, razvoj i ljudska prava za sve.

Čestitke su uputili i predsjednici Italije I Serđo Matarela, Bujar Nišani, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andžej Duda, Egipta Abel fatah El-sisi, Jermenije Serž Sargsjan, kao i kralj Maroka Mohamed VI i predsjednica Švajcarske Doris Leuthard.

Bonus video: