Tajani: Posjeta Podgorici snažna poruka Crnoj Gori i regionu

„Konstatujući da će dolazak predsjednika EP dati dodatan impuls crnogorskoj administraciji da snažnije radi na ispunjavanju evropske agende, Marković je rekao da je ostvaren napredak u odnosu na posljednji sastanak dva zvaničnika iz februara“, kaže se u saopštenju iz kabineta Markovića
0 komentar(a)
Duško Marković Antonio Tajani, Foto: Gov.me
Duško Marković Antonio Tajani, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.07.2017. 11:20h

U Evropskoj uniji (EU) spremni su za integraciju Crne Gore u najkraćem roku, u zavisnosti od brzine ispunjavanja zadataka iz crnogorske evropske agende, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta (EP), Antonio Tajani u razgovoru sa premijerom, Duškom Markovićem.

On je kazao da Crna Gora napreduje na putu ka EU i u tim naporima ima podršku Brisela, evropskih zvaničnika i administracije.

Tajani je rekao da će nastaviti lično da se angažuje na podršci Crnoj Gori da uđe u EU kao i da je njegova posjeta Podgorici snažna poruka ne samo državi već i regionu.

„Konstatujući da će dolazak predsjednika EP dati dodatan impuls crnogorskoj administraciji da snažnije radi na ispunjavanju evropske agende, Marković je rekao da je ostvaren napredak u odnosu na posljednji sastanak dva zvaničnika iz februara“, kaže se u saopštenju iz kabineta Markovića.

On je, kako se navodi, precizirao da Crna Gora danas ima 28 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, a snažno je posvećena ispunjavanju mjerila za otvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja.

„Namjera Vlade jeste da se dodatnom posvećenošću obezbijedi ne samo zatvaranje poglavlja, već prije svega implementacija evropskih vrijednosti i standarda koji će doprinijeti promjenama crnogorskog društva“, rekao je Mraković.

On je Tajanija informisao i o mjerama finansijske konsolidacije, koje su dale pozitivne rezultate i konstatovao da su javne finansije stabilizovane, očuvan povoljan biznis ambijent i ostvaren rast ekonomije u prvom kvartalu godine od 3,2 odsto.

„On je dodao da je neophodno dalje jačati ekonomiju posebno u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede, a saglasio se sa predsjednikom Tajanijem da je važno dodatno stimulisati industrijsku proizvodnju“, piše u saopštenju.

Tajani je rekao da je posebno posvećen snaženju ekonomske diplomatije i istakao potencijale u crnogorskom turizmu koje treba dodatno valorizovati.

„U tom kontekstu, premijer je rekao da se na primorju realizuju investicije vrijedne preko tri milijarde EUR, ali da su izuzetni resursi na sjeveru koje treba iskoristiti zajedno sa sve većom spremnošću građana da pokreću biznis u tom dijelu države“, navodi se u saopštenju.

Tajani je rekao da se saradnja treba dodatno osnažniti i u odbrambenoj industriji, posebno u svjetlu činjenice da je Crna Gora nedavno postala članica NATO-a.

On je, kako je saopšteno, posebno pohvalio ulogu Crne Gore u regionu – kao države koja je uvijek doprinosila stabilnosti na Balkanu.

"Kazao je da u narednom periodu treba da nastavi sa takvom politikom, jer, saglasni su sagovornici, stabilan Balkan znači sigurnu i stabilnu Evropu", kaže se u saopštenju.

U kontekstu jačanja regionalne saradnje, Marković je pozitivnim ocijenio nedavno održani Samit u Trstu ali i dodao da lideri u regionu moraju sami donositi odluke, pronalaziti rješenja za probleme kroz dijalog i dobru saradnju.

Crna Gora, istakao je Marković, ostaje posvećena evropskim vrijednostima i interesima i nastaviće da doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Bonus video: