Rakočević: I dalje sam predsjednik Demosa u Baru, dopadalo se to nekom ili ne

On je kazao da će obavljati dužnosti predsjednika dok god ga funkcije predsjednika ne razriješi većina članova OO, na sjednici koja će biti organizovana u skladu sa Statutom, ili ga dužnosti ne razriješi Izvršni odbor koji ima to statutarno pravo
88 pregleda 21 komentar(a)
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Ažurirano: 17.07.2017. 16:41h

Aleksandar Rakočević iz Opštinskog odbora barskog Demosa kazao je da je i dalje na funkciji predsjednika tog partijskog tijela, uprkos današnjem saopštenju Opštinskog odbora iz tog grada, u kom se navodi da je, za njegovog nasljednika izabran Savo Vujošević.

"I dalje sam predsjednik OO Demosa Bar, što predstavlja, prije svega, obavezu prema ljudima koji su me birali, ali primjećujem da dio mojih kolega iz barske strukture Demosa vjeruje kako se radi o privilegiji koju, mimo Statuta, treba odmah prigrabiti. Istina je da se dio članova OO Demosa u Baru sastao prekjuče u 20:30h, i da sam se na sastanku, iako ga kao predsjednik nisam sazvao, lično pojavio želeći time da ispostujem kolege koji misle i rade drugačije," rekao je Rakočević.

Pored njega, dodaje, sastanku je prisustvovalo 16 članova OO, od ukupno 33, koliko OO Demos-Bar broji.

"Iako je bilo pokušaja da se nekom vrstom pravne sile i nepoštovanja Statuta konstatuje kvorum, bilo je jasno i ocigledno da kvorum ne postoji, te smo s toga mogli samo nastaviti sa neformalnim skupom ili druženjem. Nisam bio zainteresovan za takvu vrstu skupa već sam kolegama objasnio proceduralne propuste koje su napravili u navodnom sazivanju sjednice OO. U skladu sa Statutom sjednicama OO Demosa isključivo predsjedava predsjednik, ukoliko nije podnio ostavku ili mu je na Statutom predviđen način prestao mandat, a dužan je da zakaže sjednicu OO ukoliko to od njega zatraži tačno određeni broj članova OO. I u takvim prilikama, međutim, sjednicom predsjedava predsjednik OO. Kao potpredsjednik IO Demosa i predsjednik OO u Baru apsolutno se pridržavam procedure," navodi Rakočević.

Kako ističe, ni sat nakon planiranog početka skupa članova OO Demosa, i sa njim u prisustvu, nije bilo kvoruma za odlučivanje.

"Nakon ukazivanja na propuste u pokušaju zakazivanja sjednice odbora napustio sam pomenuti skup a ubrzo potom sastanak je napustio još jedan član OO, čime je broj prisutnih sveden na 14. Očigledno je da je to daleko ispod većine neophodne za rad i odlučivanje. Napominjem da je među 14 prisutnih bilo troje koji su prvi put prisustvovali nekom stranačkom skupu, pa i ovom neformalnom, od osnivanja Demosa do danas. Ovo je bio pokušaj da se, mimo pravila i Statuta, uz nanošenje javne štete meni i barskom Demosu, smijenim od strane ljudi koji ne mogu da prihvate činjenicu da i u barskom odboru Demosa predstavljaju manjinu koja ne poštuje pravila. Za razliku od njih, ja ću o ovoj situaciji u pisanoj formi obavijestiti IO Demosa, organ koji je direktno nadležan u funkcionisanju opštinskih odbora i koji se stara o poštovanju izbornih procedura u lokalnim organizacijama naše stranke," dodaje on.

Rakočević je na kraju naglasio da će obavljati dužnosti predsjednika opštinske organizacije stranke dok god ga funkcije predsjednika ne razriješi većina članova OO, na sjednici koja će biti organizovana u skladu sa Statutom, ili ga dužnosti ne razriješi Izvršni odbor koji ima to statutarno pravo, "dopadalo se to manjini ili ne, i dopadalo se to ili ne predsjedništvu Demosa i njegovom predsjedniku."

Bonus video: